Wonen in een luxe container

Geschreven door Logic-Immo.be
8 maart 2021

Wanneer een container een luxewoning wordt

Het is misschien moeilijk om je in te beelden dat een container omgebouwd wordt tot luxe woning, maar het kan! Het project ‘Container Guest House’ van het architectuurbureau Poteet Architects bewijst dat een containerhuis perfect vergeleken kan worden met luxehuizen. Het resultaat is zelfs zo geslaagd dat Amsterdam dit als oplossing gebruikt voor het tekort aan studentenwoningen in de stad.

container huizen

Een containerwoning: een ambitieus project

Wonen in stalen containers, die oorspronkelijk gebruikt worden voor goederentransport: het idee leek moeilijk realiseerbaar. Het transformeren van een container naar een luxe woning leek zelfs compleet onmogelijk. Dat was nochtans de vraag die een artiest uit San Antonio (Texas) aan Studio Poteet Architects stelde. Hij klopte daarvoor wel aan de juiste deur: het architectenbureau is gespecialiseerd in de renovatie van bestaande gebouwen. Het bureau kreeg in 2010 zelfs de Design Award van het AIA van San Antonio voor het project ‘Container Guest House’.

Een container transformeren naar een duurzame woning

De architecten hebben het project op lange termijn bekeken en meerdere technieken bedacht om van de containerwoning een duurzame woning te maken. Zo hebben ze de container in elkaar gezet met behulp van gerecycleerde telefoonmasten. Daarnaast werkten ze met CVC, een materiaal dat samengesteld wordt uit gerecycleerde flessen en plastic.

Op het dak zorgt een tuintje voor isolatie, zodat de zon ook op de warmste dagen tegengehouden wordt. Een recuperatiesysteem vangt het gebruikte water van de douche en lavabo op, zodat het gebruikt kan worden om de tuin te besproeien. Een droogtoilet en een recuperatiesysteem voor regenwater zorgen ervoor dat de container nog duurzamer wordt.

De container: een oplossing voor een huisvestingstekort

Aangezien bouwgronden steeds zeldzamer worden, biedt deze container een zeer goede oplossing voor huisvestingstekorten. In Nederland doet men bijvoorbeeld al meerdere jaren beroep op containerwoningen. In 2003 heeft Amsterdam aan enkele studenten voorgesteld om een tijdje in containerwoningen te gaan wonen, totdat er studentenwoningen vrijkwamen. Misschien kan dit verhaal ook studentensteden in België inspireren. In Leuven, Gent, Louvain-la-Neuve, etc. is het aantal studentenwoningen immers nog steeds te beperkt!

Dit artikel delen

Suggesties voor u