Wonen in een oud klooster

Geschreven door Logic-Immo.be
8 maart 2021

Een sterk staaltje herbestemmingsarchitectuur

In Mechelen stond een klooster… en wat voor een! Het voormalige Loretteklooster uit de 19de eeuw is gelegen in hartje Mechelen, op een boogscheut van de Vismarkt en met een prachtig uitzicht op de Sint-Romboutstoren. Het verlaten gebouw stond echter al jaren te verkommeren… daar is gelukkig verandering in gekomen. Het negentiende-eeuwse gebouw kreeg een nieuwe bestemming en werd omgevormd tot een wooncomplex met 18 luxe-appartementen en drie eengezinswoningen.

luxe villa

Respect voor oude elementen

Hierbij koos architect Wil Bots ervoor om oude elementen te behouden en op een stijlvolle manier te combineren met hedendaagse technieken. De kleine kamertjes van de kloostergemeenschap maakten plaats voor karaktervolle grote lofts en ruime appartementen. Ook de typische elementen van het gebouw, zoals de gotische bogen in de gangen en de historische trap met art nouveau-allures bleven bewaard. Gevels, ramen, deuren en het dak werden vernieuwd en voldoen nu aan de nieuwste isolatietechnieken.

Van verloederd oud klooster tot charmante woonplek

Met de renovatie van het oude klooster slaagden initiatiefnemers Piet Costermans en Paul Smits erin om het Loretteklooster een waardige herbestemming te geven. “Hoewel de gevels langs de Begijnenstraat en de Drabstraat niet geklasseerd zijn, vonden we het heel belangrijk om de eigenheid van het mooie gebouw zo veel mogelijk te behouden. Volgens het gewestplan is het klooster gelegen in een woongebied met culturele, historische en esthetische waarden. Herbestemming en renovatie van het klooster met groot respect voor de historische context leken ons dan ook niet meer dan logisch”, vertelt Paul Smits.

Dit artikel delen

Suggesties voor u