Wonen in Gent

Geschreven door Logic-Immo.be
9 maart 2021

Gezellig, veilig, maar niet goedkoop

De metamorfose die Gent de laatste twintig jaar onderging, werpt zijn vruchten af. Het aantal mensen dat in deze stad wil wonen, overstijgt rijkelijk het aanbod aan huur- en koopwoningen. En het zal er niet op verbeteren. Want de stadsvernieuwingsprojecten die nu in de startblokken staan, beloven van Gent een toonbeeld van ‘leefbaar wonen in een grootstad’ te maken. Maar wie dat in het centrum wil doen, zal toch diep in zijn beurs moeten tasten. Gelukkig vallen de prijzen in de rand nog altijd mee. Bovendien staan er enkele aantrekkelijke en betaalbare investeringsprojecten op stapel…

Gent

Geschiedenis

Gent heeft een lange geschiedenis die tot in de Keltische tijd terug gaat. Vanaf het jaar 1000 was ze zelfs de grootste stad der Nederlanden en de derde grootste stad (na Parijs en Londen) van Noordwest-Europa. Vandaag is ze met haar circa 250.000 inwoners de tweede grootste stad van Vlaanderen (na Antwerpen). En wat voor stad! De combinatie van historische gebouwen, authentieke winkeltjes, gezellige pleintjes en een ruim aanbod aan culturele evenementen trekt toeristen uit alle hoeken van de wereld naar Gent. Maar niet alleen toeristen.De laatste twintig jaar kent de vraag naar een permanente resisentie er een explosieve groei. Xavier De Ruysscher van Kantoor Huysewinkel: “Gent evolueerde van een eerder groezelige stad met een trieste aanblik naar een dynamische, propere, esthetische plaats waar het gezellig vertoeven is.” Axel Lenaerts van Axel Lenaerts Makelaars: “Misschien is het louter perceptie, maar Gent wordt ook als veel veiliger dan Antwerpen en Brussel beschouwd.” Xavier Van Huysewinkel: “ Dit heeft veel te maken met het kleine, overzichtelijke centrum en de Gentenaar die open en gemakkelijk in omgang is. Tevens zijn er veel buurtcomités die van alles organiseren, waardoor iedereen elkaar kent. De aantrekkingskracht van Gent zal trouwens nog toenemen. Het stadsbestuur heeft immers talrijke stadsvernieuwing- en mobiliteitsprojecten gelanceerd waarmee ze in België een voortrekkersrol zal spelen inzake ‘leeftbaar wonen in een grootstad’. Zo zal het centrum autoluw worden gemaakt, zullen wagens met een te hoge uitstoot worden geweerd, komen er nieuwe groene zones, … Kortom: alles wat de hedendaagse stadsbewoner zoekt.”

Ook interessant voor investeerders

Maar de eerdere inspanningen van het stadsbestuur werpen al serieuze vruchten af. Want Gent is vandaag één van de meest populaire steden in België. Geoffrey Giet van Agence Rosseel: “De vraag is vele keren hoger dan het aanbod. Vandaar dat niet alleen particulieren, maar ook investeerders in het beschikbare vastgoed zijn geïnteresseerd. Koop je een huis of appartement in Gent om te verhuren, dan mag je er immers op rekenen dat het niet lang zal leegstaan.” Speculatieve aankopen zijn in deze stad minder aan de orde. Xavier Van Huysewinkel: “Tussen 1998 en 2008 schoten de vastgoedprijzen de hoogte in. Een jaarlijkse stijging van 10% was geen uitzondering. Maar sinds enkele jaren is het allemaal wat gestagneerd: er is nog een gemiddelde waardetoename van 2 à 3% per jaar.” 

Centrum: enkel voor gegoede klasse

Het was ook nodig dat de prijzen wat stagneerden. Want vooral in de binnenstad moet je intussen toch al heel erg diep in je buidel tasten om nog een pand te bemachtigen. Xavier Van Huysewinkel: “Het is natuurlijk een kwestie van vraag en aanbod. Er is al niet veel te koop, en voor het prachtige historische uitzicht moet je wat overhebben. Wil je een herenhuis in het centrum, dan dien je al snel 750.000 euro op tafel te leggen. Zelfs voor een klein arbeidershuisje in pakweg het Patershol betaal je gemakkelijk 300.000 euro. En voor een appartement in de binnenstad mag je toch aan 550.000 euro denken. Vandaar dat het voornamelijk de gegoede klasse is die in het centrum komt wonen.” Axel Lenaerts: “Voor jonge gezinnen is het niet meer zo evident om iets in Gent te kopen, toch zeker niet in de binnenstad. Als ze dat al doen, dan is het noodgedwongen met de sponsoring van de ouders.”

En wat buiten het centrum?

Gelukkig is het niet helemaal onbetaalbaar om in Gent te wonen. De prijzen liggen nog steeds lager dan Brussel en zijn vergelijkbaar met Antwerpen. Maar dan moet je je natuurlijk wel tevreden stellen met een burgerwoning in een buurt zonder historische waarde of een appartement zonder idyllisch uitzicht. Je kan natuurlijk ook net buiten het centrum of in de stadrand je gading zoeken. Geoffrey Giet: “Alles is afhankelijk van de buurt en de grootte van het pand. Maar je kan stellen dat je voor 150.000 euro een te renoveren klein huisje of appartementje vindt. Een volledig vernieuwde rijwoning kost tussen de 250 à 300.000 euro. Het prijskaartje van een appartement met één slaapkamer bedraagt ongeveer 160.000, voor twee slaapkamers mag je rekenen op minstens 210.000 euro en wil je drie slaapkamers ga je al snel richting 300.000 euro. Natuurlijk liggen de bedragen een stuk hoger dan op het platteland. Daar staat echter tegenover dat je veelal geen tweede of zelfs helemaal geen wagen meer nodig hebt. En we bemerken dat steeds meer mensen dit rekensommetje beginnen te maken. Een auto is trouwens ook een roerend goed: na zes jaar is die niks meer waard, terwijl een huis of appartement altijd in waarde stijgt.”

Steeds meer appartementen

Het aanbod aan immobiliën is in Gent vrij divers: van volledig te renoveren gebouwen, over op te frissen woningen, tot volledig afgewerkte panden. Tevens blijkt er een mooie balans tussen appartementen en huizen te zijn. En niet onbelangrijk zijn de vele investeringsprojecten waarbij één pand (al dan niet met behoud van de oorspronkelijke gevel) in een appartementscomplex wordt omgetoverd. Geoffrey Giet: “In combinatie met het stadsbestuur dat voorzichtig meer hoogbouw toestaat, zorgt dit ervoor dat er momenteel meer appartementen dan woningen te koop worden aangeboden. En dat zal in de nabije toekomst wel zo blijven. Want er staan heel wat investeringsprojecten op stapel, vooral in de haven waar oude fabrieken een nieuwe bestemming krijgen. Deze zullen tot esthetisch en ecologisch verantwoorde appartementen en wellicht ook wel  diverse woningen worden gerenoveerd. Het worden hippe nieuwe sites in Gent, waar groen en veiligheid centraal staan en waar het nog betaalbaar én aangenaam wonen zal zijn. Een voorbeeld daarvan is de oude Filatursite aan de Nieuwe Vaart waar eenzelfde project in de startblokken staat als Tribeca in New York: eveneens een oude industriële site die tot een bruisende woonwijk werd omgebouwd. Het Belgische Tribeca zal in een groene omgeving met park meer dan 200 wooneenheden omvatten, en dit op een steenworp van het centrum.”

Diversiteit in koperspubliek

Vraag is wie al die mensen zijn die graag in Gent willen komen wonen. Geoffrey Giet: “We zien vaak dat afgestudeerden niet naar hun streek terug willen, en dit om diverse redenen. Ze hebben een job gevonden, ze hebben een relatie met iemand uit een andere regio en zoeken naar de grootste gemene deler om zich te settelen, ze zijn aan het stadsleven gewoon geworden, … Omdat het voornamelijk West- en Oostvlamingen zijn die in Gent komen studeren, zien we een grote migratie van deze streek naar hier.” Xavier Van Huysewinkel: “Een andere groep zijn mensen die twintig jaar de stad zijn ontlopen om op ‘den buiten’ te gaan wonen, maar nu de kinderen het huis uit zijn een appartement in een bruisende omgeving willen. En de grote stadsvernieuwingsprojecten waarmee Gent bezig is, zijn voor deze kopers een extra stimulans om voor deze en geen andere stad te kiezen. 5 à 10% van ons clienteel bestaat dan weer uit mensen die jarenlang in het buitenland hebben gewerkt en terug naar België keren. Blijkbaar vinden ze Gent de ideale stad om zich in te vestigen. Tenslotte bemerken we dat steeds meer mensen met een appartement aan de kust ook een stekje in Gent kopen. Daar verblijven ze dan in het weekend of tijdens de vakanties, wanneer het aan de zee over koppen lopen is.” Geoffrey Giet: “Daarnaast is er de middenmoot qua leeftijd, en deze groep omvat over het algemeen personen die in de stad werken. De laatste jaren kent de stad immers een grote opleving van nieuwe kantoorcomplexen, wat een toename van de werkgelegenheid als gevolg heeft gehad. En dit zorgt er natuurlijk voor dat families uit allerlei uithoeken van België, én zelfs het buitenland, in Gent willen wonen. Want veel mensen zien het niet meer zitten om nog uren in de file te staan. Ze kiezen er bewust voor om naar de omgeving van hun werk te verhuizen en het openbaar vervoer te gebruiken. Zelfs voor personen die niet in Gent werken, is het een aantrekkelijke locatie, dit wegens het openbaar vervoer en de goede bereikbaarheid via autosnelwegen. Alhoewel de fileproblemen wel toenemen. Maar dat mag de Gentenaar niet deren. Weinigen verlaten immers de stad: eenmaal je er woont, wil je er niet meer weg!”

Gent in cijfers

Sinds de fusies van 1965 en 1977 beslaat Gent een oppervlakte van 156 km², waarvan 18,76% woongebied, 44,98% andere doeleinden heeft en 36,26% onbebouwd is. Gent omvat ook Mariakerke, Drongen, Wondelgem, Sint-Amandsberg, Oostakker, Desteldonk, Mendonk, Sint-Kruis-Winkel, Gentbrugge, Ledeberg, Afsnee, Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde. De stad zelf heeft zijn grondgebied in een 25-tal wijken onderverdeeld. In het centrum komen die vaak met historische wijken en buurten overeen. Gent telt iets meer dan 250.000 inwoners, waarvan 49,33% mannen en 50,57% vrouwen. De bevolkingsdichtheid bedraagt 1.607,96 inwoner/km². 

Dit artikel delen

Suggesties voor u