Wonen in het centrum van een stad: de voor- en nadelen

Geschreven door Logic-Immo.be
9 maart 2021

Drukte versus gezelligheid

Op dit moment woont ongeveer de helft van de wereldbevolking in de stad. Wonen in het centrum van de stad heeft dan ook vele voordelen, maar helaas zijn er ook nadelen aan verbonden. Weegt de bakker-op-wandelafstand op tegen het gebrek aan groen in de stad? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

la vie en ville : avantage & inconvénient : un tram passe entre des maisons à Bruxelles

Voordelen van wonen in het centrum

Hoe het komt dat zoveel mensen naar de stad trekken? Dat heeft vast te maken met de vele voordelen:

  • In het centrum ben je overal lekker dichtbij. Alles is makkelijk bereikbaar te voet of met de fiets, of met het openbaar vervoer. Lekker winkelen of een koffietje drinken in een hippe bar? Boodschappen doen of even langsgaan bij de bank? Daar hoef je niet voor in de auto te stappen!
  • In de stad is er altijd wel wat te doen. Een film, concert, toneelstuk, zotte feestjes of gezellige gezinsactiviteiten: allemaal in het centrum te vinden.
  • Het centrum van een stad is vaak erg mooi. Denk bijvoorbeeld aan de romantische middeleeuwse architectuur in Gent of Brugge. Ben je meer te vinden voor een moderne look? De stad heeft voor elk wat wils.
  • In de stad woon je vaak lekker compact. Dat kan een nadeel zijn, maar tegelijkertijd is het makkelijker om je woning knus in te richten én bespaar je zo op verwarming– en elektriciteitskosten.

Nadelen van wonen in het centrum

Het hangt er natuurlijk van af in welke stad je woont en waar precies, maar over het algemeen zijn er ook enkele minder mooie kantjes aan het stadsleven:

  • Er mag dan wel altijd wat te doen zijn in de stad, die gezelligheid levert ook behoorlijk wat lawaai op. Zeker als je in de buurt van een plein woont waar om de haverklap een markt, kermis of festival plaatsvindt. Ook de nabijheid van buren kan tot geluidsoverlast leiden.
  • Als je werkplek zich buiten de stad bevindt, moet je je iedere ochtend en avond een weg door het centrum banen.
  • In de stad heb je minder oppervlakte voor dezelfde prijs en vaak heb je ook geen tuin of balkon. Om te genieten van de zon moet je dus steeds een park opzoeken.
Dit artikel delen

Suggesties voor u