Wonen in het Meetjesland

Geschreven door Logic-Immo.be
9 maart 2021

Landelijk en pittoresk!

Het Meetjesland is een regio die tussen de torens van Brugge en Gent, zoals ze door Jacques Brel zijn bezongen, en voor een stuk dicht bij de grens met het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen, een mooi landelijk karakter heeft bewaard.

Eeklo

Er zijn een aantal pittoreske dorpjes waar de tijd soms stil lijkt te hebben gestaan maar tegelijk is er ook hier sprake van vernieuwing en interessante nieuwbouwprojecten. Betaalbaarheid en nabijheid van de natuur zijn belangrijke troeven in het vastgoedaanbod van het Meetjesland.

Eigenzinnigheid en speciale streekproducten

Het Meetjesland is met zijn dertien gemeenten in de arrondissementen Gent en Eeklo een regio die enigszins doet denken aan de bekende reclamespot over Belgische kazen, waarin wordt verwezen naar een soort sympathieke eigenzinnigheid, die we ook herkennen in de manier van doen van twee van de bekendste Meetjeslanders: de voormalige wielerlegende Roger De Vlaeminck en de scherpzinnige televisiemaker Martin Heylen. Want het eigen karakter van het Meetjesland valt niet te ontkennen. Het is ook terug te vinden in een aantal typische spreekproducten, zoals de “neuzekes”, die in weerwil van wat de meeste mensen denken, niet uit Gent komen, maar gemaakt worden in Eeklo en Ertvelde-Kluizen.

Het Meetjesland is ook bij uitstek de streek van de speculoos. Ontstaan als streekspecialiteit bij de Eeklose bakkers, is het product via het beursgenoteerde bedrijf Lotus uit Lembeke in heel de wereld beroemd geworden. Ook paling uit Sint-Laureins en garnalen uit Boekhoute zijn verrassende streekproducten uit het Meetjesland. Dat laatste dorp is twintig kilometer verwijderd van de Westerschelde, maar is toch een soort vissersdorp. Het geeft allemaal aan dat het Meetjesland een regio is met karakter. En dat kan op zich een argument zijn om kandidaat-kopers te overtuigen. 

Landelijk maar niet afgelegen

Kandidaat-kopers die op zoek zijn naar ruimte, naar de kans om nog eens flink uit te waaien zonder daarvoor naar zee te moeten, kunnen dus zeker in het Meetjesland terecht. Kenmerkend voor de regio is overigens ook de ‘Woonwijzer Meetjesland’,  een overheidsorgaan dat actief woonadvies geeft aan lokale besturen om de inwoners te helpen om betaalbaar te kunnen wonen en dat op die manier jaarlijks 8.000 gezinnen bereikt. Woonwijzer Meetjesland zette de jongste twintig jaar in alle deelnemende gemeenten woonkwaliteit, sociale huisvesting, woonadvies en energiebegeleiding op de kaart.

De aantrekkingskracht van het Meetjesland wordt ook geïllustreerd door het feit dat Eeklo als hoofdstad van de regio volop in ontwikkeling is. Ook bij de projectontwikkelaars springt dat in het oog omdat de regio nog relatief betaalbaar is ten opzichte van Gent en Brugge en er dus, gezien de goede ligging tussen beide centrumsteden, nog veel groeipotentieel is voor vastgoed. Dat is aantrekkelijk voor investeerders, want ze kunnen een mooi dubbel rendement tegemoet zien, enerzijds via de huurinkomsten en anderzijds via de waardestijging van de panden.

In het centrum van Eeklo en net erbuiten blijven er nieuwe appartementen bijkomen. Maar het aanbod bestaat ook uit stadswoningen met een tuin, appartementen met zicht op het groen en residentiële woningen in een rustige wijk. Ook de aandacht voor nieuwe woonvormen neemt zeker toe. Op de site van het oude ziekenhuis in Eeklo bijvoorbeeld is ‘Het Heldenhuis’, ontwikkeld, een project dat zorgwoningen combineert met co-housing en traditionele woningen en appartementen. Ook in het Meetjesland in het algemeen en in Eeklo in het bijzonder, staat de vastgoedmarkt dus allesbehalve stil. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u