Wonen in het Meetjesland is in volle opmars

Geschreven door Logic-Immo.be
9 maart 2021

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober was het thema “wonen” nadrukkelijk aanwezig, en dit zowel in de grotere steden als in de kleinere gemeenten en dorpen. Betaalbaar wonen stond bij alle politici en hun partijen hoog op de agenda, maar daaraan gekoppeld was er uiteraard ook veel aandacht voor onderwerpen als ruimte en mobiliteit.  Ook in het Meetjesland zijn die onderwerpen aan de orde. 

Eeklo

Natalie De Keyser (Imperimmo), Yves Deleyn (Immo Yves), Nic De Muynck (Vastgoed Unicum), Ewout Vanden Bussche (Huysman Bouw) en Jonas Sigl (Immo Van De Woestijne) benadrukken dat de verscheidenheid van het aanbod in deze regio, de centrale ligging tussen Gent en de kuststreek en het feit dat de economische motor in de regio aanslaat ook de komende jaren in het Meetjesland voor een zeer stevige vastgoeddynamiek kunnen zorgen.  

Woonwijzer Meetjesland zet in op de woonkwaliteit en op betaalbaar wonen

De bevolkingsaangroei, de ontwikkelingen op de markt en in de maatschappij, die er bijvoorbeeld voor zorgen dat er steeds meer samengestelde en éénpersoonsgezinnen zijn, leiden tot een steeds grotere woonnood, ook voor gezinnen die het niet echt breed hebben. Vandaar ook diverse initiatieven op de verhuurmarkt. Zo is twintig jaar geleden Woonwijzer Meetjesland opgericht, een overheidsorgaan dat actief woonadvies geeft aan elf lokale besturen om de inwoners te helpen om betaalbaar te kunnen wonen en dat op die manier jaarlijks 8.000 gezinnen bereikt. 

Woonwijzer Meetjesland zette in de twintig jaar van zijn bestaan in alle deelnemende gemeenten woonkwaliteit, sociale huisvesting, woonadvies en energiebegeleiding op de kaart. Er liggen echter nog uitdagingen in het sociaal woonaanbod in de regio. Er zijn volgens Woonwijzer Meetjesland momenteel 2.636 sociale huurwoningen in de regio, en 150 woningen die via het Sociaal Verhuurkantoor verhuurd worden. Toch blijven volgens Woonwijzer in het Meetjesland 1.700 mensen op de wachtlijst staan. Al dient gezegd dat er in de loop der jaren ook een goede samenwerking is ontstaan met de spelers die actief zijn op de private verhuurmarkt.  

Een orgaan als Woonwijzer Meetjesland”, merkt Natalie De Keyser op, “kan verhuurders met een wat ouder patrimonium een goed alternatief bieden, om hun pand toch met minder kopzorgen te kunnen verhuren. In de huidige marktomstandigheden gaat de voorkeur van huurders immers duidelijk uit naar nieuwbouw. Ik merk dat, in tegenstelling tot vroeger, oudere appartementen toch soms wat langer te huur staan. In steden als Aalter en Eeklo is er een heel sterk aanbod van nieuwbouwappartementen, en die raken, ondanks de nog altijd grote belangstelling van investeerders, ook niet altijd meteen verkocht. Toch denk ik niet dat er sprake is van een overaanbod. We maken een periode mee met een sterke marktdynamiek en dat vertaalt zich volgens mij in belangstelling voor alle soorten panden. De trend om meer in de stad te gaan wonen, dicht bij alle voorzieningen, betekent bijvoorbeeld niet dat de belangstelling voor wat meer afgezonderd gelegen villa’s helemaal is weggeëbd. Ook daar blijft er een publiek voor van mensen die graag veel groen rond zich hebben. En hoewel dit soort panden misschien niet meer voor ieders budget is weggelegd, zien we toch dat het effect van ouders die hun startende kinderen sponsoren ook hier speelt.”

Eeklo is volop in ontwikkeling

De aantrekkingskracht van het Meetjesland wordt geïllustreerd door het feit dat Eeklo als hoofdstad van de regio volop in ontwikkeling is.  “Ook bij de projectontwikkelaars springt dat in het oog”, zegt Nic De Muynck van Vastgoed Unicum, “omdat onze regio nog relatief betaalbaar is ten opzichte van Gent en Brugge en er dus, gezien de goede ligging tussen beide centrumsteden, nog veel groeipotentieel is voor vastgoed. Dat is aantrekkelijk voor investeerders, want ze kunnen een mooi dubbel rendement tegemoet zien, enerzijds via de huurinkomsten en anderzijds via de waardestijging van de panden. Vandaar dat de vele nieuwbouwprojecten die wij in portefeuille hebben erg goed lopen, met zowel belangstelling van investeerders die ze willen verhuren als van eigenaars die er zelf willen wonen. Tegelijk merken wij ook een heropleving van de belangstelling voor oudere, alleenstaande woningen op grotere percelen in een landelijke omgeving. Ik ben niet te beroerd om toe te geven dat die markt enige tijd geleden wat moeilijker was, maar omdat kopers die gehecht zijn aan ruimer wonen in een landelijke omgeving stilaan beginnen in te zien wat de gevolgen van de betonstop zullen zijn, kijken zij opnieuw met veel meer belangstelling naar villa’s en bungalows uit oudere verkavelingen, temeer omdat daar vaak nog een renovatie mogelijk is zonder een bouwvergunning te moeten aanvragen en omdat de grondloten er een stuk groter zijn. We verwachten in ieder geval in deze regio ook de komende jaren een zeer vlot draaiende vastgoedmarkt. Volgens mij hebben het Meetjesland in het algemeen en Eeklo in het bijzonder omwille van de strategische ligging echt heel veel te bieden. Het is mijn verwachting dat de prachtige projecten die momenteel vorm aan het krijgen zijn de komende jaren voor een positieve spiraal en een verdere dynamiek zullen zorgen. Met een investering in vastgoed in het Meetjesland, waar de prijzen nog betaalbaar zijn en de groei onvermijdelijk, zitten investeerders volgens mij altijd goed.”  

Aan investeringsprojecten is bij Vastgoed Unicum alvast geen gebrek. Het bedrijf is de specialist bij uitstek in het Meetjesland. Eén van die projecten  is bijvoorbeeld de nieuwbouwresidentie ‘De Maalderij’ in Ertvelde, een gebouw met twaalf appartementen met twee of drie slaapkamers in het hart van Ertvelde. In de kijker loopt zeker ook het project met diverse BEN-nieuwbouwwoningen in de buurt van de sporthal van Eeklo, op minder dan een kilometer van het station, de markt en het winkelcentrum. “Voorts zijn we enorm trots op de vele prachtige nieuwbouwappartementen en assistentiewoningen die Unicum in Eeklo in aanbod heeft”, zegt zaakvoerder Nic De Muynck nog. “Het gaat stuk voor stuk om lichtrijke appartementen die een toonbeeld zijn van toparchitectuur en verfijnde afwerking. Ook in Maldegem is Vastgoed Unicum actief. Daar zijn ruime topappartementen te koop met zeer grote terrassen, een echt unicum. Het is echter slechts een kleine greep uit het ruime aanbod van projecten dat Vastgoed Unicum te bieden heeft. In ons dynamische kantoor kunnen kandidaten kennis maken met dit ruime aanbod van unieke projecten in het Meetjesland.”  

Breed aanbod

In het centrum van Eeklo en net erbuiten blijven er nieuwe appartementen bijkomen”, geeft Yves Deleyn aan. “En dat is een goede zaak, want betaalbaar wonen in het centrum is zeker een prioriteit. Maar het is zeker niet zo dat daarvoor enkel appartementen beschikbaar zijn. Het aanbod bestaat ook uit stadswoningen met een tuin, appartementen met zicht op het groen en residentiële woningen in een rustige wijk. Ook de aandacht voor nieuwe woonvormen, waartoe ik ook het “gemengde wonen” reken, met veel aandacht voor diversiteit, neemt zeker toe. Op de site van het oude ziekenhuis in Eeklo komt dat tot uiting, via de ontwikkeling van de zorgwoning ‘Het Heldenhuis’, in combinatie met een project rond co-housing en traditionele woningen en appartementen. Die diversiteit is eigenlijk  een extra uiting van het gevarieerde aanbod van woonomgevingen en woontypes, dat er nu al is. Dat er voor elk wat wils is binnen een afstand van slechts tien minuten rijden, is voor het hele Meetjesland een grote troef.

Locatie, locatie, locatie

Immo Van De Woestijne, dat in 1969 werd opgericht in Eeklo en dus volgend jaar zijn vijftigste verjaardag viert, is stevig verankerd in het Meetjesland waar het een sterke reputatie heeft uitgebouwd. De vastgoedmakelaar heeft immers ook kantoren in Aalter en Maldegem, en daarnaast ook nog in Melsele en Blankenberge. “Met een team van professionals die elk hun eigen specialisatie hebben en zich permanent bijscholen, profileren wij ons als ideale partner voor verhuur, verkoop en beheer van onroerend goed”, zegt Jonas Sigl

In de markt merken wij momenteel zowel een grote belangstelling voor nieuwbouw als voor renovatie. Persoonlijke voorkeuren bepalen die overtuiging. Wie er geen moeite mee heeft om wat kleiner te wonen zal sneller voor een nieuwbouwverkaveling kiezen, wie graag wat meer ruimte heeft, zal wellicht sneller voor een tof renovatieproject kiezen. In het mooie Meetjesland zijn er gelukkig nog veel groene locaties, waar het heerlijk wonen is en de wat oudere villa’s in een landelijke omgeving kunnen tegenwoordig op veel belangstelling rekenen van mensen die hun tanden in een renovatie willen zetten. Voorts kan ook niemand ontkennen dat er in een stad als Aalter de laatste jaren sprake is van een echte vastgoedboom met heel veel nieuwbouwappartementen. De sterke groei heeft in de eerste plaats te maken met de ligging van Aalter aan de treinas tussen Brussel en Oostende.  Er zijn heel veel nieuwbouwappartementen gekomen, maar omwille van de locatie blijft de vraag ernaar erg groot. Dit zowel voor jonge starters, mensen die uit een relatiebreuk komen of oudere mensen die hun – vaak te grote – woning vaarwel willen zeggen. Jonge gezinnen met kinderen kiezen vlugger voor een woning.”

Nieuwe verkavelingen

Ewout Vanden Bussche wijst erop dat het Meetjesland meer is dan de centrumsteden. “Dorpen zoals Adegem, Knesselare, Watervliet en Sint-Laureins spreken zeker ook kandidaten aan om met ons te bouwen. Van de 42 projecten die we momenteel in verkoop hebben, situeren een groot aantal zich in het Meetjesland. De grond wordt wel schaarser, maar de inbreiding – nieuwe verkavelingen op gronden waarop villa’s met een grote tuin stonden – biedt daar deels een antwoord op. We spitsen ons toe op open en halfopen bebouwingen en we merken daar belangstelling voor van voornamelijk twee groepen. In eerste instantie de leeftijdsgroep tussen de 30 en de 45 jaar, die tien jaar geleden al eens een huis kocht of liet bouwen, maar niet helemaal tevreden was en met de opbrengst van de verkoop ervan op zoek gaat naar een nieuwe woonst die aan de behoeften voldoet. Daarnaast krijgen we ook veel vraag van een doelgroep van oudere mensen die hun te groot geworden villa graag willen vervangen door een compacte en energiezuinige maar toch erg comfortabele woning. Onze projecten kunnen voor beide doelgroepen een perfect antwoord bieden.”  

Dit artikel delen

Suggesties voor u