Wonen in Kortenberg of Everberg

Geschreven door Logic-Immo.be
9 maart 2021

In het Dijleland tussen Brussel en Leuven

De gemeente Kortenberg ligt in het Dijleland, een groene en heuvelachtige landstreek tussen Leuven en de Brusselse agglomeratie. Dat klinkt niet alleen heerlijk, dat ís het ook! Ontdek hier waarom wonen in Kortenberg, Everberg of een van de andere dorpen in de gemeente zo aangenaam is.

Kortenberd

Rijke geschiedenis

Eeuwenlang was het leven in Kortenberg nauw verweven met de abdij van Kortenberg, die in de elfde eeuw werd opgericht. Op 27 september 1312 ondertekende Jan II van Brabant er de Keure van Kortenberg, een historisch document waarmee de vorst de rechten van de steden officieel erkende. De keure wordt als het tweede burgerrechtencharter ooit beschouwd, na de Engelse Magna Carta uit 1215.

In de achttiende en negentiende eeuw begon de gestage groei van Kortenberg. Tussen 1706 en 1709 werd de steenweg tussen Leuven en Brussel aangelegd en anderhalve eeuw later doorkruiste voor het eerst een trein het grondgebied van Kortenberg. Dankzij de perfecte ligging verhuisden toen heel wat rijke burgers naar het dorp. Getuige daarvan de mooie villa’s en kasteeltjes in de gemeente.

Droomligging

Kortenberg bestaat sinds de fusie van 1977 uit vier deelgemeenten: Kortenberg, Everberg, Meerbeek en Erps-Kwerps. Verder zijn er nog de gehuchten Vrebos en Schoonaarde (niet te verwarren met de gelijknamige plaats in Dendermonde).

De deelgemeenten van Kortenberg zijn gevestigd op de heuvels en in de dalen van het glooiende Dijleland, een groene streek in het midden van Vlaams-Brabant. Het dorpscentrum van Kortenberg is zo’n 15 kilometer verwijderd van zowel Brussel als Leuven. Met de trein sta je vanuit Kortenberg en Erps-Kwerps, elk met hun eigen station, op een kwartier tijd in Leuven en op een halfuur in Brussel-Centraal.

Immo in Kortenberg, Everberg, Erps-Kwerps, …

Ben je geïnteresseerd in een eigen stekje in Everberg, Kortenberg, Meerbeek of Erps-Kwerps? Dat treft, want Logic-Immo heeft er heel wat villa’s, huizen en appartementen te koop. Hoewel de prijzen in de streek tussen Brussel en Leuven nooit echt goedkoop zijn, is Kortenberg wel nog betaalbaar. De gemiddelde prijs van een woonhuis bedroeg 277.223 euro in 2014.

Dit artikel delen

Suggesties voor u