Wonen in Oudenaarde

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 maart 2021

“Het goede leven”

Elk jaar zijn in de lente de ogen van zowat de hele wereld één of twee dagen gericht op Oudenaarde als aankomststad van de Ronde van Vlaanderen.  Maar ook  in de rest van het jaar bruist het er van de activiteit.  Onder meer streekproducten en streekbieren uit de Vlaamse Ardennen dragen er bij tot het goede leven waar de bewoners met volle teugen van genieten. Hoe kan het ook anders in een stad waarin een rijk verleden en een vernieuwende toekomst moeiteloos hand in hand lijken te gaan?

Oudernaarde

Parel van de Vlaamse Ardennen

Oudenaarde is met zijn zowat 30.000 inwoners de parel van de Vlaamse Ardennen. De innige band tussen de stad en het wielrennen – in Oudenaarde bevindt zich ook het Centrum Ronde van Vlaanderen –  zorgt ervoor dat ook steeds meer buitenlandse toeristen de weg naar de Oost-Vlaamse stad vinden. Die raken dan ook onder de indruk zijn van de rijke geschiedenis van de stad. Door haar specialisatie in het vervaardigen van wandtapijten beleefde Oudenaarde immers een gouden zestiende eeuw, waarvan nog altijd sporen terug te vinden zijn.  

Het rijke verleden wordt onder andere gekoesterd in het prachtige MOU-museum in het stadhuis, dat op een fantastische manier het verhaal van de geschiedenis van de stad vertelt. Maar dat betekent niet dat de stad niet naar de toekomst kijkt. Integendeel zelfs, want Oudenaarde omarmt volop de principes van de citymarketing en weet dat stilstaan achteruitgaan is. De grondige vernieuwing van de markt is daar maar één illustratie van. Oudenaarde profileert zich onder impuls van zijn centrummanager ook als voorbeeldstad voor winkelbeleving.   

Vernieuwing markt wordt gevierd met feestelijke opening

In Oudenaarde staat op de markt Ă©Ă©n van de mooiste stadhuizen van het land. Met zijn zuivere verhoudingen en monumentale karakter is het zestiende-eeuwse stadhuis een prachtig voorbeeld van Brabantse gotiek. De Unesco plaatste de centrale belforttoren trouwens op de werelderfgoedlijst. Het stadhuis bevindt zich op de markt, die de jongste maanden een vrij grondige opknapbeurt heeft gekregen, en nu helemaal vernieuwd is.

Om dat te vieren organiseert Oudenaarde trouwens op 25 november 2017 een groots openingsfeest. De heraanleg van de markt is immers meer geweest dan enkel het vernieuwen van wat straatstenen. De werkzaamheden gingen  bijvoorbeeld ook gepaard met de uitbouw van een wifi-netwerk. Op de markt en in de omliggende winkelstraten zullen bezoekers daardoor altijd internetverbinding hebben.

Volgens het stadsbestuur past de vernieuwing in een groter plaatje dat helemaal in het teken staat van meer beleving. Daarom is bijvoorbeeld ook grondig nagedacht over de circulatie, is een volledig lichtplan uitgewerkt en zijn de natuursteen en de bronzen vissen van de fontein, die in 1676 door zonnekoning Lodewijk XIV aan Oudenaarde werd geschonken, gezandstraald zodat de fontein opnieuw dé blikvanger wordt van de markt. Die is ook de uitvalsbasis om te gaan shoppen in de omringende winkelstraten.

Oudenaarde kijkt immers op geen inspanning om zich te profileren als winkelstad. Het stelde daarvoor zelfs een heuse centrummanager aan die voor allerlei bruisende activiteiten moet zorgen, die “het goede leven” extra benadrukken. Eén en ander zorgt ook voor een versterking van de dynamiek op de vastgoedmarkt met diverse nieuwbouwprojecten waarin de focus ligt op ruim wooncomfort.

Stijlvolle nieuwbouw

Vastgoed Kio pakt bijvoorbeeld uit met een nieuwbouwproject op fietsafstand van het centrum van Oudenaarde, vlakbij diverse winkels en met een goede verbinding met de N 60. Het omvat 5 lichtrijke appartementen met 1 of 2 slaapkamers, een ruime leefruimte met open keuken, berging, badkamer met douche en apart toilet en terras. Groot-Oudenaarde omvat ook enkele pittoreske en schilderachtige dorpjes, waaronder Mullem en Ename.

In dat laatste dorp, op tien minuten fietsen van het Oudenaardse stadscentrum, heeft Immo Da Vinci 18 moderne en stijlvolle nieuwbouwappartementen te koop, die allemaal beschikken over een  tuintje, balkon of terras.  Elke wooneenheid heeft Ă©Ă©n of twee slaapkamers en wordt afgewerkt met het vandaag verwachte wooncomfort en beantwoordt uiteraard aan alle energie- en isolatievereisten.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u