Wonen in Sint-Laureins: tussen polders en kreken

Geschreven door Logic-Immo.be
10 maart 2021

Ligging dicht bij de steden

Sint-Laureins is een plattelandsgemeente met veel land- en tuinbouw. Het bestaat sinds 1977 uit deelgemeentes Sint-Laureins, Watervliet, Sint-Jan-in-Eremo, Sint-Margriete en Waterland-Oudeman. De gemeente bevindt zich in het noordwesten van Oost-Vlaanderen op de grens met Nederland, aan West-Zeeuws-Vlaanderen. Sint-Laureins behoort tot ‘het Meetjesland’ en haar 6.650 inwoners wonen op ongeveer 30km van Gent, Brugge en Knokke-Heist. Ze kunnen de verschillende steden dus gemakkelijk bereiken. 

Vlaamse Ardennen

Prachtige polderstreek

Het Leopoldkanaal loopt door deze gemeente. In het verleden is dit gebied een aantal keer overstroomd,  waardoor de polders ontstaan zijn. Dit is een plaats geworden met vruchtbare grond. Door de overstromingen zijn ook de kreken ontstaan. Tijdens wandelingen in dit gebied zie je dus een landschap dat doordrongen is van uitgestrekte polders, dijken en kreken. Het is dus zeker aan te raden om een wandeling of fietstocht te maken doorheen dit prachtige gebied. De grootste kreek van het Meetjesland is de Boerekreek in Sint-Jan-in-Eremo. Zeker een bezoekje waard!

In Sint-Laureins zijn onder andere de Sint-Laurentiuskerk, het Godshuis en de Onze-Lieve-Vrouw-kerk bezienswaardigheden die je zeker niet mag missen. Het Godshuis is momenteel omgevormd tot een hotel, maar deed vroeger dienst als een klooster.

Immo in Sint-Laureins

Een woning in deze gemeente kost gemiddeld 179.314 euro. Dit is een stuk lager dan het Vlaamse gemiddelde. De verklaring? Heel wat huizen in Sint-Laureins zijn wat meer verouderd. De gemeente zorgt er wel voor dat de kwaliteit van de woningen bewaard wordt. Ze geven daarom woon-en verbouwpremies uit aan mensen die verbouwingswerken uitvoeren en de woning opwaarderen.

Mensen die meer informatie wensen over het bouwen of de woonpremies kunnen bij de Woonwijzer van het Meetjesland terecht. Zij staan gratis ter beschikking en beantwoorden al je vragen. Je kan er bovendien gereedschap huren om het verbouwen van de woning te vergemakkelijken.

Dit artikel delen

Suggesties voor u