Wonen in veilige en leefbare steden

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Brugge, Hasselt en Leuven meest leefbare steden

Een onderzoek naar leefbare steden heeft onlangs uitgewezen dat Brugge, Hasselt, Leuven, Genk en Gent de meest leefbare steden van België zijn. Om tot dit resultaat te komen, werden de inwoners van Brussel en 10 Vlaamse en 10 Waalse steden aan het woord gelaten over de leefkwaliteit in hun stad. 

marches-en-famenne

Onveiligheid en criminaliteit bedreigen de leefbaarheid in steden

In het onderzoek rond leefbare steden werden in totaal meer dan 2.700 inwoners eerst en vooral ondervraagd over de huisvesting in hun stad, gevolgd door veiligheid en criminaliteit. Daarna kwamen mobiliteit en vervoer aan bod. Op de vierde plek kwam werkgelegenheid en tenslotte gezondheidszorg.

Voor het merendeel van de inwoners vormen onveiligheid en criminaliteit de hoogste bedreiging voor de leefbaarheid in de steden. Dit blijkt zelfs het meest negatieve aspect te zijn voor 38 % van de Brusselaars, de Mechelaars en de Kortrijkenaars, alsook voor 36 % van de inwoners van Charleroi. Die laatste stad vormt samen met Vilvoorde, Verviers en Luik het kwartet waar een matig tot laag veiligheidsgevoel wordt gerapporteerd. Brugge, Hasselt, Leuven en Marche-en-Famenne worden als vrij veilige steden ervaren.

Winkels en dienstverlening positief voor leefbare steden

Voor de inwoners van vijf steden hebben vooral winkels en dienstverlening een positieve invloed op de leefbaarheid in steden. Postkantoren, banken, supermarkten, apotheken, geldautomaten, restaurants enz. maken het leven van heel wat stedelingen een pak gemakkelijker. Maar niet voor iedereen in dezelfde mate. Hasselaren menen dat de mobiliteit meer bijdraagt tot een leefbare stad dan de winkels. En in Brugge en Bergen kennen de inwoners de meeste waarde toe aan het historisch erfgoed in hun stad. Cultuur, sport en ontspanning hebben een zeer positieve invloed op de leefkwaliteit van de Genkenaren en de Gentenaren.

Mobiliteit en verkeer meest storend voor leefbare steden

In het algemeen worden mobiliteit en verkeer als storende factor voor leefbare steden genoemd. In slechts drie steden vormen nog andere factoren de grootste bron van ergernis, namelijk vervuiling in Antwerpen en huisvesting in Leuven en Aarlen.

Gevraagd naar de evolutie van hun denkbeeld over hun stad in de loop van de laatste vijf jaar, antwoorden de meeste ondervraagde inwoners dat er niet zo veel veranderd is. Hier en daar blijkt de stad toch van haar pluimen verloren te hebben: in Verviers vindt 63 %, in Charleroi 61 % en in Brussel 53 % van de inwoners dat de leefkwaliteit er de laatste vijf jaar op achteruit is gegaan. zijn volgens het onderzoek de Waalse stad Marche-en-Famenne, gevolgd door Kortrijk en Mechelen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u