Wonen op een boot

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
2 februari 2021

Hiermee moet je rekening houden

Op het water wonen biedt tal van voordelen, maar er komt ook heel wat bij kijken. Vandaag een woonboot kopen en er morgen al intrekken? Zo’n vaart loopt het voor de meeste mensen niet, maar dat is met een huis of appartement natuurlijk niet anders. Vastbesloten om je eigen stek op het water te claimen? Lees hier waarmee je zeker rekening moet houden om te mogen wonen op een boot

wonen op een boot

Wonen op een boot? Niet zonder domicilie

Gewoon met je boot ergens aanmeren en er permanent blijven wonen, is jammer genoeg niet toegestaan. Elk stukje water is namelijk eigendom van een gemeente, en die zal je geen permanente ligplaats toekennen wanneer je er niet gedomicilieerd bent. Hoe dat precies in elkaar zit als je op een boot woont? De gemeente schrijft je in volgens het dok waar je boot is aangemeerd en noteert ook het kaainummer. Sommige gemeenten gebruiken ook de naam van de straat die aan de kaai grenst of erlangs loopt.

Let wel: ook wanneer je domicilie in orde is, is ‘jouw’ stukje kaai niet jouw eigendom. De meeste gemeentes laten wel toe dat je er een brievenbus plaatst, maar voor andere zaken zoals aanplantingen, een fietsenrek, een poortje, … moet je speciale toestemming vragen.

Géén onroerende voorheffing

Ja, je leest het goed: als eigenaar van een woonboot hoef je helemaal geen onroerende voorheffing te betalen. Logisch ook, aangezien je boot een roerend goed is. Wat je echter wel zult moeten betalen, is huur voor de ligplaats. Om ergens permanent te mogen aanmeren, moet je met de waterwegbeheerder namelijk een concessie sluiten. Daarmee geeft de beheerder jou gedurende negen jaar toestemming om een bepaald stuk van het water, al dan niet met de oever erbij, te gebruiken. 

Concessie voor je woonboot: dit zijn de voorwaarden

Hoeveel een concessie precies kost, hangt af van verschillende factoren. De grootte van je woonboot is bepalend, net zoals de locatie waar je aanmeert en of er al dan niet nutsvoorzieningen in de prijs zijn inbegrepen. Weet ook dat je een waarborg moet betalen die in sommige gevallen zo’n 2.500 euro kan kosten. Dat bedrag ligt vrij hoog, omdat je schip mogelijk infrastructuurschade kan veroorzaken. Andere belangrijke voorwaarden:

  • Je moet wel degelijk een boot hebben of er een kopen ten laatste zes maanden na het sluiten van de overeenkomst.
  • Je woonboot moet een immatriculatieplaat hebben (vergelijkbaar met een nummerplaat voor je auto)
  • Je moet aantonen dat je schip veilig is (en dus niet op zinken staat). Dat doe je met een zogeheten klassecertificaat.

Wachtlijst

Je bent zeker niet de enige die ervan droomt om te wonen op het water. Een ligplaats krijgen is dan ook niet evident – allicht moet je eerst nog een tijdje op een wachtlijst staan. Heb je een woonboot op het oog die al een ligplaats heeft? Met wat geluk kun je de ligplaats gewoon aan jou laten overdragen.

Nutsvoorzieningen en verzekeringen

Hoe het precies met je nutsvoorzieningen zit, verschilt naargelang de waterbeheerder of gemeente. Voor sommige ligplaatsen heeft de bevoegde instantie de nutsvoorzieningen zelf al geïnstalleerd. Zijn er nog geen voorzieningen? Informeer je in elk geval goed van tevoren, want niet elke leverancier ziet het zomaar zitten om een woonboot aan te sluiten op het net. Weet ook dat woonboten in België doorgaans niet op de riolering worden aangesloten.

Tot slot zijn ook een brandverzekering en een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid voor woonboten verplicht.

Dit artikel delen

Suggesties voor u