Wordt Deinze het Kopenhagen aan de Leie?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 maart 2021

Deinze zet volop in op vernieuwing. De stad is niet langer een grijze muis maar is onder impuls van het stadsbestuur aan het uitgroeien tot een bijzonder aantrekkelijke woonplaats. Een provinciestad die het voortouw neemt rond stadskernvernieuwing met veel oog voor levens- en luchtkwaliteit. Ook het feit dat de economie in Oost- en West-Vlaanderen erg goed draait én het gegeven dat nog altijd veel investeerders op zoek zijn naar vastgoed zorgen voor een bijzonder grote dynamiek. 

Deinze

Eline Ampe (Excellent Vastgoed), Nick Arnou (Bouwkantoor Arnou) en Francis De Meester (Immo Francis De Meester) tonen zich verheugd over de metamorfose die Deinze ondergaat en over de positieve gevolgen daarvan voor de vastgoedsector die zich ook vertalen in tal van aantrekkelijke projecten.

Metamorfose

“Niemand kan naast de metamorfose kijken die Deinze de jongste jaren aan het ondergaan is”, zegt Francis De Meester. “Onder impuls van burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) zijn er met de site Piens en de site Driespoort twee nieuwe winkelcentra open gegaan. Dit was in eerste instantie slecht nieuws voor de middenstand en het centrum, want het zorgde voor een aanzienlijke leegstand van winkelruimte. Maar geleidelijk aan is er een kentering gekomen. De winkelvoorzieningen zijn dichtbij en het centrum is, omdat er forse inspanningen worden gedaan om de auto zoveel mogelijk te weren, ook zeer aantrekkelijk om te wonen. Ook de aantrekkingskracht van de oevers van de Leie wordt volop uitgespeeld als speerpunt. Ik durf gerust zeggen dat wat in Deinze op het gebied van stadsvernieuwing gebeurt behoorlijk uniek is voor een stad van deze omvang en getuigt van een zeer sterke toekomstvisie, waar we alleen maar blij om kunnen zijn. En dat heeft uiteraard een positieve impact op de vastgoedmarkt, want er blijft een zeer grote vraag bestaan, waar met diverse projecten ook volop wordt op ingespeeld.”

Heel wat bouwprojecten

Momenteel zijn in Deinze heel wat bouwprojecten op til. Met een aanbod van in totaal om en bij de 500 woonunits, onder meer aan het station en in de Tolpoortstraat, de belangrijkste winkelstraat. Prestigieus is de integratie van De Molens van Deinze in het stadskernvernieuwingsproject Stedelijk Wonen Aan De Leie I. â€œIn 2024 moet de kop van de Tolpoortstraat de Graslei van Deinze worden”, verklaarde burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) daarover aan Het Nieuwsblad. Wandelaars en fietsers krijgen er veel ruimte en er komen 200 units voor woningen, kantoren, appartementen, lofts, horeca en winkels.

Van de Molens blijven de mooiste gebouwen en de hoge toren behouden. De andere gebouwen krijgen een maximale relatie tot de Leie, want in plaats van met de rug naar het water, zal men daar nu met zicht op de Leie wonen, een immens verschil. Dit betekent ook de definitieve heropstanding van de Tolpoortstraat, omdat de vrachtwagens er verdwijnen. 

“Niet alleen het inzetten op vernieuwing is een groot voordeel van Deinze”, zegt Francis De Meester nog. “Ook de locatie dicht bij Gent en het zuiden van West-Vlaanderen waar de economie enorm aan het boomen is, is een sterke troef, net als de nabijheid van de Leie, die voor rust en tegelijk ook een exclusief gevoel zorgt. Zelf zijn wij bezig met de ontwikkeling van Residentie Park Oase in Astene. De residentie heeft haar naam niet gestolen want de unieke locatie is als een oase van rust in het prachtig park op het voormalig kasteeldomein De Ceder met zijn eeuwenoude bomen op een boogscheut van het centrum van Astene. De idyllische ligging van deze groene oase wordt versterkt door de aansluiting op het stadsbos van Deinze. Het complex van 33 wooneenheden is verdeeld over 2 afzonderlijke gebouwen van respectievelijk 16 en 17 levensloopgeschikte appartementen of flats erkend als assistentiewoningen. Deze opdeling is een bewuste keuze om de kleinschaligheid van wonen te kunnen behouden en tevens aan alle bewoners rondom zich de maximale beleving van het park te kunnen laten ervaren. Er zijn 22 appartementen met 2 slaapkamers en 11 appartementen met 1 slaapkamer. En op de hoek Yvelinck bouwen we een nieuw project met 180 ° Leiezicht, weliswaar enkel voor verhuur. De rijrichting zal er veranderen, wat de mobiliteit ten goede zal komen.”

Fietsburgemeester

Het dient gezegd dat de positieve verandering die Deinze duidelijk heeft ondergaan en nog verder aan het ondergaan is, inderdaad veel te maken heeft met de inspanningen van het stadsbestuur onder impuls van burgemeester Jan Vermeulen, die op 14 oktober opnieuw het vertrouwen kreeg van de kiezer om de touwtjes van de stad, die nu gefuseerd is met Nevele, in handen te houden. Hij is ondertussen algemeen bekend als de fietsburgemeester.

Niet alleen omdat hij zelf omzeggens alle verplaatsingen met de tweewieler maakt, maar vooral omdat hij al prat kan gaan op tal van lokale verwezenlijkingen in zijn stad: verschillende fietsstraten, een autovrije weg aan het station, mooie routes langs het spoor en door het stadsbos. Op de markt zijn de zeven stroken die voor auto’s bedoeld waren, teruggebracht naar één. Nu is er plaats voor terrassen. Hij heeft in interviews al herhaaldelijk gezegd dat het zijn ambitie is om van Deinze een toonbeeld te maken van nieuwe mobiliteit. Hij gaf zelfs aan ernaar te willen streven dat Deinze het Kopenhagen van Vlaanderen wordt, met onder meer ook gegarandeerde veiligheid voor fietsende schoolkinderen.  

Fusie

Nick Arnou wijst erop dat Deinze niet alleen een aantrekkelijke binnenstad heeft, maar dat het door de fusie met Nevele ook kopers die toch nog meer voor een landelijke omgeving willen kiezen een mooi aanbod kan geven. “Deinze strekt zich nu uit tot Zomergem.” Dat biedt veel mogelijkheden voor de nog altijd grote instroom die mee wordt verklaard door de sterk draaiende economie in Oost- en West-Vlaanderen. Op de nieuwjaarsreceptie van Voka bijvoorbeeld bleek dat de totale omzet van alle Kortrijkse bedrijven in de periode 2014/2017 steeg van 26,2 miljard naar 30,1 miljard euro, of een vermeerdering met 15 procent. Dat zorgt ook voor een groot aanbod aan jobs net als in steden als Roeselare en Tielt. Wie daar werkt kan via een woonst in Deinze een ideale uitvalsbasis vinden.

Ook Bouwkantoor Arnou speelt daarop in. “Ons woonproject ‘Residentie Parkview’ is een enorm succes geworden en is al bijna uitverkocht”, zegt Nick Arnou. “Het is een toonbeeld van ‘het nieuwe wonen’ met een ligging in hartje Deinze tussen het station en de winkelstraten, maar toch in het groen en afgeschermd van de drukte. In totaal omvat het nieuwe woonproject 29 appartementen met 1, 2 of 3 slaapkamers. Ze zijn voorzien van een ruim terras. De wooneenheden voldoen aan de laatste normen over thermische en geluidsisolatie en ventilatie. Alle materialen zijn van de beste kwaliteit en garanderen een minimaal energieverbruik. Er is ook gedacht aan preventie, want alle ingangsdeuren zijn inbraakwerend. We hebben kunnen vaststellen dat dit aanbod niet alleen kopers aantrekt die er zelf willen wonen, maar ook investeerders, die zich op de verhuurmarkt richten. Ook in andere nieuwbouwprojecten in Deinze vinden zij hun gading.”

Sexy stad als voortrekker in de Leiestreek

“Ik vind het ongelooflijk wat in Deinze op het vlak van vernieuwing en wonen de jongste jaren aan het gebeuren is”, zegt Eline Ampe, die als geboren en getogen Deinzenaar haar enthousiasme en fierheid niet onder stoelen of banken steekt. Om te illustreren dat die vernieuwing blijft doorgaan, verwijst ze naar de plannen voor de stationsomgeving met het project HanGare als grote speerpunt.

“Ook dat wordt een visitekaartje om u tegen te zeggen met unieke lofts met een eigen signatuur, maar ook met patiowoningen met een eigen tuin en met ruime appartementen. We zijn bijzonder vereerd dat we dit project met Excellent Vastgoed mogen verkopen, want het is echt iets unieks. De interieurconcepten zijn bijzonder uitnodigend en er werd veel aandacht besteed aan de kwalitatieve buitenruimte. Het is voor iedereen een gedroomde locatie om vorm te geven aan zijn eigen woonbeleving. HanGare laat je genieten van de rust van een gezellige stadstuin, met alle voordelen van de nabijheid van de stad. Winkels, horeca, banken, gemeentehuis, scholen, … alles bevindt zich op wandelafstand. Met dit project, met 51 woonentiteiten over zeven deelgebouwen, wordt in Deinze nog eens bewezen dat de vernieuwende ideeën rond mobiliteit en wonen hier echt concreet gestalte aan het krijgen zijn. Jong én oud vinden er hun gading en er is ook van alles te doen. Zonder overdrijven kunnen we zeggen dat Deinze het nieuwe Gent is, met dat verschil dat het wonen er, ondanks alle troeven, en ondanks de almaar groeiende vraag naar vastgoed toch nog minder duur is.”

Dit artikel delen

Suggesties voor u