Zó maak je je tuin helemaal lenteklaar

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
11 maart 2021

Straks genieten, nu handen uit de mouwen

Het is weer die tijd van het jaar: lente! We kunnen weer wat vaker van het mooie weer genieten. Maar voor we écht kunnen relaxen moeten we eerst de tuin onder handen nemen. Ontdek onze tips om je tuin lenteklaar te maken.

Lente

Snoeien en wieden

Tijdens de winter hoopt het vuil zich geleidelijk aan op. Je tuin lenteklaar maken begint dan ook met een grote schoonmaakbeurt. Verwijder alle tuinafval en kreupelhout. Daarna kun je beginnen snoeien en wieden.

Maart is de geknipte maand om hortensia’s en rozen te snoeien. Door oude en verzwakte takken te verwijderen zorg je voor een grotere en vollere bloei. Laat wel nog enkele takken van ouder dan één jaar staan. Bepaalde hortensiasoorten bloeien namelijk beter op ‘oud hout’.

Door de zon groeit het onkruid in de lente sneller dan tijdens de winter. Veel onkruidsoorten zullen dan ook bloemen en zaden beginnen te vormen. Overwoekering kun je vermijden door vroeg te beginnen wieden.

Je gazon lenteklaar maken

Tijdens de winter moet je naar je gazon niet omkijken, maar vanaf maart is het tijd om de grond te verluchten. Dat kun je met een verticuteermachine. Daarna kun je het gras opnieuw maaien. Rijd het wel niet té kort af, want anders kan het moeilijk herstellen. Een lengte van 5 à 7 cm is perfect.

Begin april kun je dan je gazon bemesten. Daarvoor gebruik je het best organische meststoffen en kalk in korrelvorm. Idealiter bemest je je gazon vlak vóór een regenbui.

Zaaien en planten

Je tuin lenteklaar maken betekent ook gras inzaaien en bloembollen planten. Gladiolen, begonia’s en lelies kun je in de volle grond planten. Viooltjes, tulpen en narcissen plant je in bloempotten of bloembakken.

Hou je van struiken? Dan is nu het moment aangebroken om haagplanten zoals beuk of liguster aan te planten. Vergeet ook niet om je bloemen en struiken voldoende te bemesten.

Dit artikel delen

Suggesties voor u