Budgetteren en doordacht plannen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
14 januari 2021

Hoeveel kun je lenen zonder aan levenskwaliteit in te boeten?

Als je bouw- of verbouwplannen hebt, zal je zeker bij een aantal banken langsgaan om een woonkrediet aan te vragen. Maar hoeveel kun je precies lenen? En met welke kostenposten moet je rekening houden? Een overzicht. 

Een man is gezeten op een hoop of geld

Een derde van het gezinsinkomen als richtlijn

Als algemene richtlijn geldt dat je niet meer dan een derde van het totale gezinsinkomen aan je woonkrediet mag besteden. Het is een richtlijn die sommige banken zelfs als voorwaarde stellen bij het toekennen van een lening.
Om vooraf een goede inschatting te kunnen maken van het bedrag dat je moet ontlenen, is omzichtigheid geboden. Zeker als je bouwt, gebeurt het wel eens dat het vooropgestelde budget wordt overschreden. Maak goede afspraken met de leveranciers en de bouwcoördinator, zodat onaangename verrassingen zo veel mogelijk worden uitgesloten.  

Hoeveel lenen? Hou het totale plaatje in het achterhoofd

Wanneer je een woning koopt, moet je niet alleen rekening houden met de aankoopprijs. Volgende bijkomende kosten zijn ook van tel:

  • Registratierechten: klein of groot beschrijf (te betalen aan de fiscus).
  • Notariskosten voor het opstellen en verlijden van de verkoopakte.
  • Administratieve en dossierkosten (worden door de bank aangerekend).
     

Extra kosten

Binnen je maandelijkse budget is je hypothecaire lening een belangrijke kostenpost. Maar daarnaast heb je nog een aantal vaste kosten. De facturen voor gas en elektriciteit, water en internet moeten maandelijks betaald worden. Heb je ook kinderen? Dan ontvang je regelmatig facturen van de crèche of van de school. Het zijn allemaal kosten die een impact hebben op je totale budget.    

Zorg voor eigen financiële middelen

Als je een huis of appartement wilt kopen, zijn eigen financiĂ«le middelen een must. Heel wat banken stellen het als voorwaarde wanneer ze een lening toekennen. Maar uiteraard zijn eigen spaarcenten ook goed voor je portemonnee. Het bedrag dat je zelf op tafel kunt leggen, hoef je niet te lenen. Logischerwijs ben je er geen maandelijkse intresten op verschuldigd.    

Dit artikel delen

Suggesties voor u