De goedkoopste hypothecaire lening vinden

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

Maandelijks zo weinig mogelijk afbetalen

Als je een huis wil kopen, bouwen of verbouwen, is een hypothecaire lening meestal noodzakelijk om alle kosten te dekken. De duurtijd van een hypothecaire lening bedraagt gemiddeld zo’n 25 jaar, dus heb je er alle baat bij om op zoek te gaan naar de goedkoopste hypothecaire lening zodat je maandelijkse afbetaalsom zo laag mogelijk ligt. Maar hoe vind je nu de goedkoopste hypothecaire lening? 

Billet dans une maison miniature pour symboliser un crédit hypothécaire

Sociaal woonkrediet: de goedkoopste hypothecaire lening

Als je op zoek bent naar de goedkoopste hypothecaire lening is het zeker de moeite waard om te informeren of je in aanmerking komt voor een sociaal woonkrediet. Er zijn verschillende instanties in Vlaanderen, zoals de huisvestingsmaatschappijen of huisvestingsfondsen, die je een erg goedkope hypothecaire lening kunnen aanbieden.

Bij de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) kan je bijvoorbeeld terecht voor een goedkope hypothecaire lening met lage rentevoet en een gunstige schuldsaldoverzekering. Om hiervoor in aanmerking te komen mag je geen ander vastgoed bezitten en moet je belastbaar inkomen tussen 7.960 en 31.820 euro liggen. Sociale kredietvennootschappen (SKV’s) bieden dan weer voordelige hypothecaire leningen aan om een sociale woning te kopen van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, het Vlaams Leningsfonds of een sociale huisvestingsmaatschappij. Bij het Vlaams Woningfonds kan je tenslotte terecht voor goedkope hypothecaire leningen als je ten minste 1 kind ten laatste hebt en over een bescheiden inkomen beschikt.  

Hypothecaire leningen vergelijken

Tweeverdieners komen vaak niet in aanmerking voor sociaal woonkrediet. Dan komt het er op neer om hypothecaire leningen bij verschillende banken goed met elkaar te vergelijken om zo de goedkoopste hypothecaire lening te verkrijgen.

Je kan je onderzoek naar de goedkoopste hypothecaire lening starten bij je vertrouwde bankier, maar ga er zeker niet vanuit dat deze het voordeligste woonkrediet zal aanbieden. Raadpleeg verschillende financiële instellingen en beperk je onderzoek niet tot de grote banken. Haal ook je profijt uit de concurrentiestrijd en ga met je offerte van de ene bank naar de andere, totdat je de goedkoopste hypothecaire lening in handen hebt.

Een voordelige rentevoet

Een voordelige rentevoet is cruciaal voor een goedkope hypothecaire lening. De rentevoet bepaalt immers hoe duur of goedkoop je hypothecaire lening uiteindelijk zal uitvallen. Er zijn twee soorten rentevoeten, namelijk de variabele en de vaste rentevoet. Bij een variabele rentevoet wordt de rentevoet meestal iedere 5 jaar aangepast aan de rentevoet van dat moment. Een vaste rentevoet betekent dat de rentevoet gedurende de volledige looptijd van je hypothecaire lening ongewijzigd blijft.

Bijkomende verplichtingen

Als je op zoek gaat naar de goedkoopste hypothecaire lening, let dan op voor banken die extra’s willen aansmeren, zoals bijvoorbeeld een fikse korting op andere producten en/of diensten. Meestal komen deze producten en/of diensten namelijk (zelfs met korting) veel duurder uit dan bij andere banken.

Hou naast de hypothecaire lening ook rekening met de schuldsaldoverzekering. Sommige banken bieden immers een goedkope hypothecaire lening aan, maar vragen veel geld voor een schuldsaldoverzekering. Je hoeft je hypothecaire lening en schuldsaldoverzekering trouwens niet bij dezelfde bank af te sluiten. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u