Een hypothecaire lening afsluiten?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
17 februari 2021

Dit moet je weten over de hypotheekrente nu

Je gezinsfinanciën zijn afhankelijk van tal van factoren. Sommige daarvan heb je zelf in de hand, zoals je koopgedrag, terwijl anderen grotendeels buiten je controle liggen. Denk maar aan de hypotheekrente. De rentevoet op hypotheekleningen heeft bijvoorbeeld een enorme impact op de haalbaarheid van je volgende woonproject, en natuurlijk je hele huishoudbudget. Gelukkig staan de rentes momenteel erg laag. Het ideale moment om een hypothecaire lening af te sluiten?

hypothecaire lening afsluiten

Evolutie hypotheekrente

Het is geen geheim dat de hypotheekrente de afgelopen jaren een flinke duik heeft genomen. Voor de economische crisis van 2008 lag het niveau van rentevaste hypotheekrentes rond de 5 percent. Na de crisis daalden de rentes licht, al bleef het niveau erg stabiel tot het voorjaar van 2014. Sindsdien zijn de rentevoeten sterk gedaald. In 2015 bereikten we een historisch laagtepunt, met rentes van zo’n 2,25 percent op leningen van 20 jaar en nog geen 1,50 percent op korte leningen. Na een kortstondige stijging in mei 2015, zijn de rentes opnieuw gedaald en staan we weer op een historisch laagtepunt. Een rentevoet van minder dan 2 percent voor een twintigjarige hypotheeklening is geen uitzondering.

Goed moment om een hypothecaire lening af te sluiten?

Nog nooit waren woonkredieten zo goedkoop. Door de lage rentevoeten is het momenteel erg voordelig om een lening af te sluiten of je bestaande krediet opnieuw te financieren. Vooral wie een variabele rentevoet heeft, kan profiteren van deze evolutie.

Wat is de oorzaak hiervan?

De dalende hypotheekrentes zijn het gevolg van het ‘goedkopegeldbeleid’ dat de Europese Central Bank voert om burgers en bedrijven aan te zetten tot lenen en dus tot investeren. De ECB bepaalt de intrestvoeten die de banken krijgen als ze bij de ECB geld beleggen. En die zijn niet zomaar sterk gedaald, maar zijn nu voor het eerst zelfs negatief. Dat betekent echter níét dat de rentevoeten – of de uitzonderlijke lage rentes op spaarrekeningen – nóg verder zullen dalen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u