Een nieuwe lening aangaan of oude lening behouden?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 maart 2021

Hoewel de gemiddelde Belg vrij honkvast is, verhuist hij tegenwoordig toch vaker dan vroeger. Een huis kopen voor het leven? Dat gebeurt nog maar zelden. Veel koppels verruilen hun stek in de stad na enkele jaren voor een gezinswoning op het platteland. Ouderen verlaten hun woning dan weer voor een toegankelijkere serviceflat. Sta je op het punt om je woning te verkopen en te lenen voor een nieuw huis, dan heb je de keuze: ga je een nieuwe lening aan of zet je je oude lening over?

prêt hypothécaire

Twee mogelijkheden

Verkoop je je huidige woning, terwijl ze nog niet volledig is afbetaald? Dan heb je twee opties:

1. Nieuwe lening

Met de opbrengst van de verkoop van je huidige woning, betaal je het verschuldigde kapitaal van je lopende lening in Ă©Ă©n keer af aan de bank. Om je nieuwe woonst te bekostigen, sluit je een nieuwe lening af.

2. Pandwissel

Je laat je lopende hypotheek overzetten op je nieuwe eigendom, met behoud van de oorspronkelijke voorwaarden. We spreken in dit geval van een pandwissel of hypotheekoverdracht.

Voor – en nadelen van lenen voor een huis

Of een nieuwe lening aangaan voor je huis interessanter is dan een hypotheekoverdracht, hangt af van een aantal factoren. Vooral de rentevoet is doorslaggevend. Vergelijk de rentevoet van je oude lening met die van de nieuwe. Is een van beide voordeliger? Dan is dat misschien wel de beste optie. Maar pas op: beslis niet te snel, want er spelen nog andere factoren mee.

Wanneer je je lening vervroegd aflost, ben je aan de bank namelijk een wederbeleggingsvergoeding verschuldigd. Daarnaast komen er bij een nieuwe lening ook opnieuw registratierechten en notariskosten kijken. Allemaal extra kostenposten, die je niet hebt als je voor een hypotheekoverdracht kiest.

Lenen voor een huis = veel rekenwerk

Je raadt ongetwijfeld al hoe onze conclusie luidt. Om de juiste keuze te maken tussen opnieuw lenen voor je huis of je oude lening voortzetten, moet je vooral drie dingen doen: rekenen, rekenen en nog eens rekenen. Ben je zelf geen rekenwonder, laat staan een cijferspecialist, haal er dan een professional bij die voor je uitrekent welke optie – alle voorwaarden, regels en wetten indachtig – het voordeligst is.

Dit artikel delen

Suggesties voor u