Geld lenen met schulden? Kan dat?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Mogelijkheden en beperkingen

Kun je een nieuwe lening aangaan wanneer je nog een lening hebt lopen? Wanneer je, met andere woorden, al schulden hebt? Het antwoord: ‘Ja, maar …’

geld lenen - schulden berekenen

Wat is schuld?

‘Schulden’ heeft een heel negatieve bijklank, maar eigenlijk hebben veel gezinnen en individuen schulden. Een lening voor de aankoop van de gezinswoning of de auto, is zonder enige twijfel de meest voorkomende vorm van schuld. Minder vaak komt schuld voort uit onbetaalde rekeningen, rentes of belastingen.

Kun je geld lenen met schulden?

Ja, in principe kun je perfect geld lenen wanneer je al een lening bent aangegaan of andere openstaande schulden hebt. Ondernemingen doen dat bijvoorbeeld erg vaak om te kunnen investeren in de toekomst. Ook jij kunt een extra lening aangaan wanneer je vastgoed koopt, een huis bouwt of wilt ondernemen.

Toch zijn er beperkingen. Wanneer de bank jou een lening verstrekt, neemt zij een risico. Zul je de lening en de rente wel volledig en op tijd terugbetalen? Kredietverstrekkers houden daarom rekening met heel wat verschillende factoren:

  • Heb je een vaste job?
  • Hoeveel bedraagt je jaarinkomen?
  • Hoeveel bedragen de kosten voor je levensonderhoud?
  • Heb je eigen kapitaal?
  • Heb je momenteel betalingsachterstanden?

Wanneer de bank oordeelt dat het risico te groot is – en dat je de lening te moeilijk kunt terugbetalen – krijg je geen krediet aangeboden. Uiteraard kun je je kans dan nog wagen bij een andere bank. Let wel op: hoe groter het risico voor de bank, hoe slechter de voorwaarden zullen zijn.

Tip

Heb je meerdere leningen lopen? Dan kan het lonen om de kredieten samen te voegen. De looptijd is vaak langer, maar de afbetalingen worden wel lager. Bovendien krijg je een beter zicht op je afbetalingen en openstaande schulden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u