Hoeveel moet je lenen voor een huis?

Geschreven door Logic-Immo.be
5 februari 2021

Hiermee hou je het best rekening

Heb je bouwplannen of wil je een woning kopen en renoveren? Dan moet het financiële plaatje kloppen. Hoeveel je precies moet lenen, hangt af van een aantal factoren. De geleende som moet binnen je budget liggen en uiteraard stelt ook de kredietverstrekker een aantal voorwaarden. In dit artikel bieden we een handig overzicht.

hoeveel lenen om een huis te kopen

Lenen voor een huis is een persoonlijke aangelegenheid

Lenen is een uiterst persoonlijke aangelegenheid. Welke levensstandaard wil je? Wat is je gezinssituatie? Waarop ben je bereid te besparen? Het zijn vragen die alleen jij kunt beantwoorden. Als uitgangspunt wordt dikwijls genomen dat niet meer dan een derde van je inkomsten naar je hypothecaire krediet mag gaan. Het is een goede richtlijn, maar je kunt ervan afwijken. Op voorwaarde dat je weet waaraan je begint en de tering naar de nering zet, zodat je bankrekening op het einde van de maand niet in het rood duikt. Het is hoe dan ook belangrijk om niet met het financiële mes op de keel te leven. 

Hiermee houdt je bank rekening

Vooraleer je een hypothecaire lening wordt toegekend, zal de bank je financiële situatie doorlichten en de lening al dan niet goedkeuren. Je bankier stelt hiervoor een dossier samen dat door een financiële expert wordt bekeken. De grootte van je inkomen en dat van je partner is uiteraard van belang, net zoals de waarde van de woning die je wil kopen. Verder is het belangrijk om een duidelijk zicht te hebben op je eigen middelen. Heel wat banken gaan ervan uit dat je tien procent van de totale som uit eigen zak moeten kunnen betalen. Tot slot is de rentevoet een doorslaggevende factor.      

Verlies de extra kosten niet uit het oog

Als je een pand koopt, betaal je meer dan alleen de waarde van het huis of appartement. Je moet ook rekening houden de zogenaamde aankoopkosten van een woning. Zo moet je het ereloon van de notaris, de registratierechten (klein of groot beschrijf) en de administratiekosten van de lening betalen.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u