Hypothecaire lening en verzekeringen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Een hypothecaire lening? Zorg ervoor dat je goed verzekerd bent!

Ben je van plan om vastgoed te kopen? Wees er dan zeker van dat je goed verzekerd bent! Wanneer je een hypothecaire lening aangaat in België zal de betreffende kredietmaatschappij of bank van jou vragen dat je een schuldsaldo verzekering afsluit, samen met een woon- en brandverzekering. Deze verzekeringen bieden de kredietgever garanties in geval van rampen.

een huis kopen

Maar hoe vind je nu de verzekering die aan jouw behoeften voldoet? En wat zijn de tarieven voor deze verzekeringen? Niet alle kredietmaatschappijen hanteren immers dezelfde tarieven. Goed vergelijken is dus de boodschap!

Schuldsaldo verzekering

De schuldsaldo verzekering is niet wettelijk verplicht. Toch stellen banken en kredietmaatschappijen het afsluiten van een schuldsaldo verzekering vaak als voorwaarde op om een hypothecair krediet af te sluiten. Dat komt omdat de schuldsaldo verzekering een volledige of gedeeltelijke terugbetaling van de afgesloten lening garandeert in geval van overlijden van (Ă©Ă©n van de) kredietnemer(s).

Het tarief van de schuldsaldo verzekering wordt echter vrij bepaald door de kredietverstrekker. De prijsschommelingen kunnen dus enorm zijn! Het is ook mogelijk dat je bij een bepaalde kredietverstrekker kan lenen aan een erg gunstige rentevoet, terwijl de tarieven voor de schuldsaldo verzekering torenhoog zijn. Laat je dus niet alleen verleiden door een voordelige rentevoet!

Over het algemeen wordt de kostprijs van de schuldsaldo verzekering beĂŻnvloed door de volgende elementen:

  • Het bedrag van de hypothecaire lening
  • De duur van de hypothecaire lening
  • De leeftijd van de koper(s)
  • Levensverwachting van de koper(s) (man/vrouw, roker/niet-roker,…)

Onze raad:

Je kan als kredietnemer vrij kiezen waar je je schuldsaldo verzekering afsluit. Het is dus niet nodig dat je de schuldsaldo verzekering en hypothecaire lening bij dezelfde maatschappij afsluit. Er is op dit vlak maar Ă©Ă©n gouden raad: vergelijk de tarieven van verschillende kredietmaatschappijen en laat de concurrentie spelen!

Woon- en brandverzekering

De brandverzekering is gebaseerd op de waarde van de woning. Tariefverschillen tussen de verschillende kredietmaatschappijen op het vlak van brandverzekeringen zijn echter minder uitgetekend. Als je bijvoorbeeld een huis hebt op een middelgrote grond, zal je een premie betalen van ongeveer 250 euro. De tariefverschillen zullen schommelen rond 10 Ă  20% onder of boven dat bedrag.

Belangrijker bij de brandverzekering is dat je rekening houdt met het feit dat een brandverzekering altijd gebaseerd is op de realiteit. Koop je een woning om te renoveren, vergroten of te verbouwen? Dan zal de kost van de brandverzekering naar alle waarschijnlijkheid stijgen.

Aanvullende verzekeringen

Of je al dan niet opteert voor aanvullende verzekeringen hangt af van je statuut als kredietnemer. Ambtenaar zullen bijvoorbeeld geen interesse hebben voor een verzekering gewaarborgd inkomen, aangezien hun inkomen bij werkonbekwaamheid sowieso gegarandeerd is. Een verzekering gewaarborgd inkomen is daarentegen des te interessanter voor zelfstandigen. Wil je verzekerd zijn in situaties waarin je onmogelijk je lening kan afbetalen? Er bestaan twee formules:

  • Verzekering tegen verlies van inkomen: deze verzekering garandeert gedurende een bepaalde tijd dat je maandelijkse afbetaling plaatsvindt.
  • Invaliditeitsverzekering: deze verzekering garandeert een inkomen of rente voor de kredietnemer indien deze werkonbekwaam wordt. 

Bij de aankoop van een huis, appartement of ander soort vastgoed, toch ook even nadenken over de extra verplichtingen die dat met zich meebrengt.

Dit artikel delen

Suggesties voor u