Langetermijnsparen is alternatief na terugbetaling woonkrediet

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
14 januari 2021

Fiscaal voordeel genieten

Is je woonkrediet afbetaald? Dan verlies je een aanzienlijk fiscaal voordeel aangezien je je hypotheek niet meer kan inbrengen via je belastingaangifte. Gelukkig zijn er alternatieven waarmee je niet alleen een fiscaal voordeel geniet, maar jaarlijks ook een mooie rente opstrijkt.

Besparingen

Woonbonus wordt afgebouwd

Ondanks de hervorming van de woonbonus vorig jaar, blijft het een aantrekkelijk fiscale stimulans. Iedereen die een lening heeft lopen, kan een deel recupereren via de fiscus. Zowel intresten, kapitaalaflossingen als je schuldsaldoverzekering kan je inbrengen. Aangezien de woonbonus de overheid elk jaar heel wat geld kost, wordt de regeling hervormd en afgebouwd.

De mogelijkheden van langetermijnsparen

Zodra je woonkrediet is afbetaald, kan je niet meer van het fiscale voordeel genieten. Via langetermijnsparen pas je hier een mouw aan. Deze twee formules worden veel gebruikt:

  • Tak 21: je kapitaal is 100% gewaarborgd en je bepaalt zelf hoeveel je jaarlijks spaart.
  • Tak 23: je stort een som aan de kredietinstelling die je kapitaal investeert in beleggingsfondsen.

Het rendement van langetermijnsparen is hoger dan dat van een spaarboekje, maar je kapitaal staat wel ‚Äėvast‚Äô voor de duur van het contract. Als je het toch wil opnemen, moet je een percentage aan de verzekeraar afstaan.

Wat is het fiscale voordeel?

Als je aan langetermijnsparen doet, geniet je een fiscaal voordeel van 30% van de betaalde premie. Het bedrag voor langetermijnsparen is wel beperkt tot een maximum dat jaarlijks wordt ge√Įndexeerd en afhangt van je¬†netto belastbaar inkomen. Voor het aanslagjaar 2016 geldt een maximum van 2.260 euro per persoon.
Om van het fiscale voordeel gebruik te kunnen maken, moet je wel een contract van ten minste 10 jaar afsluiten en er voor je 65ste mee beginnen. Verder betaal je op het einde van het contract ook een belasting van 10% die door de verzekeraar wordt ingehouden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u