Onze tips voor het vergelijken van offertes voor hypotheekleningen

Remy Bersipont
Geschreven door Remy Bersipont
20 september 2022

Met welke factoren moet u rekening houden bij het kiezen van het beste aanbod van de banken voor een woningkrediet? Tarieven vergelijken en tegelijk ook rekening houden met de verzekergins- administratiekosten kan een moeilijke denkoefening zijn. Maar met onderstaande tips wordt het iets gemakkelijker. 

 Door het bos van tarieven de bomen blijven zien?  

Vast tarief, variabel tarief, herzienbaar tarief, algemeen effectief tarief, gemiddeld tarief, verzekeringstarief en jaarlijks tarief…bij hypotheekleningen slaan de banken u om de oren met een veelvoud van mogelijkheden. Om het spoor daarin niet bijster te raken, zult u alleszins de kleine lettertjes moeten lezen en uw rekenmachine bij de hand houden.  Zeker omdat het tarief  ook afhankelijk kan zijn van de aankoop van andere producten of diensten, zoals een verzekering.

Biedt het JKP een antwoord?

Het JKP – de afkorting staat voor “jaarlijks kostenpercentage” kan u alvast een handje helpen. Het gaat om een door het Ministerie van Economische Zaken verplichte maatstaf die het mogelijk  om leningengemakkelijker te kunnen vergelijken. Het JKP houdt immers ook rekening met de verzekeringspremies en de administratieve kosten. Let echter op! Sommige banken passen het JKP niet aan aan de leeftijd van de kredietaanvrager. In dat geval moet u hen om een meer gepersonaliseerde berekening vragen. Houd er ook rekening mee dat het JKP in de loop van de aflossing kan stijgen naarmate de jaren verstrijken. Vraag uw bank hiernaar, zodat u duidelijk weet hoeveel u voor uw lening maandelijks zult moeten terugbetalen.

Verzekering en administratie

Het is erg belangrijk om ook rekening te houden met het bedrag voor de kredietverzekering  en om te kijken waartegen de polis u precies indekt.  De kostprijs van de kredietverzekering hangt af van uw leeftijd, uw gezondheid, het bedrag en de duur van uw lening. Hoe groter de kans dat u overlijdt voor het einde van de lening, hoe hoger uw premie zal zijn. Ook aanvraagkosten, garantiekosten, boetes voor vervroegde aflossing en bemiddelingskosten zijn belangrijke elementen van de woonkredietverlening. Gemiddeld bedragen de totale kosten 1% van het bedrag van de lening, maar ook op dat vlak bieden sommige banken interessantere formules dan andere.

Online vergelijken

Om u te helpen om aanbiedingen voor hypotheekleningen te vergelijken, bieden veel sites een online simulatietool aan, waarvan de meeste zeer gemakkelijk te gebruiken zijn. Probeer bijvoorbeeld spaargids.be of leningsimulatie.be.

Dit artikel delen

Suggesties voor u