Wat is de ideale looptijd voor je hypothecaire lening?

Geschreven door Logic-Immo.be
5 maart 2021

Hoe bepaal je de looptijd van je hypothecaire lening?

Je gaat (ver)bouwen en bent op zoek naar een geschikt woonkrediet? Dan is een hypothecaire lening de aangewezen lening. Welke looptijd je best kiest voor je lening? Je wikt en weegt: langere looptijd, lagere maandelijkse aflossing, maar hoe langer je leent, hoe meer intresten… 

Prêt hypothécaire

Met een hypothecaire lening kan je een huis kopen, met dat huis als onderpand voor de lening. Dat wil zeggen dat de bank het huis kan verkopen indien je de lening niet terugbetaalt. Deze zekerheid voor de bank maakt dat een hypothecaire lening goedkoper uitvalt dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening. De looptijd van deze lening kan variëren tussen 10 en 30 jaar, maar hoe bepaal je de ideale looptijd voor jouw hypothecaire lening?

Looptijd hypothecaire lening

De looptijd van een woonkrediet ligt tussen 10 en 30 jaar. Hoe langer je leent, hoe minder je maandelijks moet aflossen, maar hoe korter de looptijd, hoe minder intresten je betaalt… Met dat in je achterhoofd bepaal je de afbetalingstermijn van je hypothecaire lening. Toch zijn er nog andere factoren waar je rekening mee dient te houden. Zo speelt je leeftijd, het bedrag dat je wil lenen, het renteniveau en je financiële situatie een aanzienlijke rol in de looptijd van je krediet. Je kan bijvoorbeeld perfect kiezen voor een looptijd van 13 jaar. Dat kan van belang zijn als je binnen exact 13 jaar met pensioen gaat en tegen dan schuldenvrij wil zijn.

Fiscaal aantrekkelijk

Een hypothecaire lening biedt bovendien een belastingvoordeel bij langlopende kredieten. Je kan namelijk de intresten, kapitaalaflossingen en de premies van je schuldsaldoverzekering gedurende de looptijd van je lening fiscaal inbrengen. Toch is het fiscale plaatje minder relevant bij de keuze van de termijn voor je hypothecaire lening. Van groter belang is de correcte inpassing van de leningslast in het gezinsbudget, al kan je natuurlijk de toekomst niet voorspellen. Hoe langer de looptijd van je woonkrediet, hoe moeilijker deze inschatting.

Wat is dan de ideale looptijd?

Dé ideale looptijd bestaat niet. Je eigen ideale looptijd hangt af van je levenssituatie, het ontleende bedrag en de rente. Een goede looptijd is dus het evenwicht tussen al deze verschillende factoren. Om voor jezelf de optimale looptijd te bepalen is het aangeraden al de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden naast elkaar te bekijken.

Dit artikel delen

Suggesties voor u