Wat is je leencapaciteit?

Geschreven door Logic-Immo.be
11 januari 2021

Hoeveel kan ik lenen om een huis of bouwgrond te kopen?

Ben je van plan om vastgoed te kopen? Vooraleer je de verschillende immo aanbiedingen bekijkt, is het belangrijk om je leencapaciteit te bepalen. Over het algemeen wordt aangenomen dat de maandelijkse som om je hypothecaire lening terug te betalen, niet hoger mag zijn dan 1/3 van je maandelijks netto-inkomen. Toch zijn die maandelijkse inkomsten niet het enige aspect waar je rekening mee dient te houden om je leencapaciteit te bepalen.

leencapaciteit

Hoe je leencapaciteit berekenen?

Over het algemeen wordt de leencapaciteit berekend op basis van drie elementen:

  • Je inkomsten
  • Eigen middelen
  • De rentevoet

Inkomsten

Tel al je inkomsten samen: salaris (van jezelf en eventueel dat van je partner), vergoedingen, verhuurinkomsten,… De banken en kredietinstellingen handhaven de algemene regel dat het bedrag dat je maandelijkse voor je hypothecaire lening zal moeten afbetalen, niet hoger mag zijn dan 1/3 van alle inkomsten samen.

Eigen middelen

Heb je zelf een klein kapitaal bij elkaar gespaard? Overweeg dan om dat kapitaal te gebruiken om een deel van je aankoop te financieren. Als je geld leent, betaal je immers heel wat interesten, dus kan het interessant zijn om zelf kapitaal in te brengen.

De rentevoet

De rentevoet die je krijgt, zal je leencapaciteit beïnvloeden. Een verschil van een halve procent lijkt misschien niet erg veel, maar kan zich vertalen in enkele duizenden euro’s extra die terugbetaald moeten worden aan de bank. Met een lagere rentevoet kan je een hoger bedrag lenen.

Hoeveel kan ik lenen?

Bij de berekening van je leencapaciteit moeten heel wat verschillende elementen in de berekening opgenomen worden. Om het bedrag dat je kan lenen exact te berekenen, stap je best naar meerdere banken en kredietinstellingen. Vergeet niet dat je totale leencapaciteit ook rekening dient te houden met de notariskosten, registratie kosten en alle andere extra kosten. Het bedrag van je leencapaciteit komt dus niet precies overeen met de aankoopprijs van het pand dat je wil kopen. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u