Woonkrediet : wat kunnen de banken eisen?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

De eisen van de bank

Als je vroeger een hypothecair krediet kon aangaan voor 125% van de aankoopprijs van de nieuwe woning, zijn de banken vandaag de dag een stuk veeleisender geworden en stellen ze harde voorwaarden bij de toekenning van een hypothecair krediet. Wat kan een bank eisen bij de toekenning van een hypothecair krediet?

een huis kopen

In juni 2012 riep de Nationale Bank van BelgiĂ« de banken op tot meer voorzichtigheid. “Wanneer het nodig is, zullen de voorwaarden strenger moeten worden.” Daarop hebben de alle banken hun voorwaarden om een hypothecair krediet toe te kennen aangepast. Sommige banken eisen zelfs een persoonlijke bijdrage van minimum 10% van de aankoopprijs en de kosten. Andere kredietinstellingen geven enkel leningen aan goede klanten. In dit gespannen klimaat is het dus niet gemakkelijk voor particulieren om een lening aan te gaan als je niet over eigen kapitaal of een goed loon beschikt.

Hypothecair krediet: wat kan de bank eisen?

De wetgeving over hypothecaire kredieten is heel duidelijk, de bank mag drie producten eisen:

  • Een schuldsaldoverzekering
  • Een brandverzekering
  • Een borgtochtverzekering

Deze drie producten zijn verplicht. De bank kan deze eisen, maar is hiertoe niet verplicht. De financiële instelling mag echter niet eisen dat je deze producten bij dezelfde financiële instelling koopt. De klant is namelijk altijd vrij om deze producten elders aan te kopen, bijvoorbeeld bij een concurrent. De bank mag wel korting geven als je voor haar producten kiest. Meestal biedt de bank een korting op de debetrentevoet. Maar de klant blijft een vrije keuze behouden.

Hypothecair krediet : wat de bank niet mag eisen

De hypotheekwetgeving vermeldt heel duidelijk welke producten verplicht zijn bij de aankoop van een hypothecair krediet. Volgende voorwaarden kan de bank echter niet stellen:

  • Een spaarrekening
  • Een verzekeringspolis
  • De aankoop van effecten of andere speculatieve producten
Dit artikel delen

Suggesties voor u