Gebruiksaanwijzing om de waarde van een woning of appartement te schatten

Remy Bersipont
Geschreven door Remy Bersipont
16 augustus 2022

Zelf de waarde van uw woning of appartement bepalen is geen gemakkelijke klus. U moet immers zoel rekening houden met de objectieve waarde als met de huidige marktwaarde, die afhangt van de marktcontext. De volgende tips zetten u alvast op de goede weg om in te schatten hoeveel uw huis of appartement waard is.  

Begin met een wit blad 

Het is in de eerste plaats belangrijk om niet meer te kijken naar de prijs die u zelf hebt betaald voor de aankoop van uw woning of appartement. De marktomstandigheden veranderen snel en wat u hebt moeten betalen stemt zeker niet meer overeen met wat u kunt krijgen. Ook renovaties en sleet veranderen de waarde van een pand. 

Raadpleeg het kadaster                                                            

 Informatie over het kadestraal inkomen (LIEN VERS L’ARTICLE SUR CE SUJET) kan als basis dienen. Hoewel die geen rekening houdt met alle informatie over uw woning of appartement en dus niet volledig is, biedt ze u wel de kans om een vergelijking te maken met de panden die in uw buurt te koop zijn en een vergelijkbaar kadastraal inkomen hebben. Dat helpt om de huidige marktwaarde va uw pand te bepalen. 

Vergelijk met de andere panden in uw buurt

Kijk in uw buurt welke woningen en appartementen nog te koop zijn en vergelijk de prijzen. Uiteraard moet u daarbij wel rekening houden met het soort woning, de totale oppervlakte, het aantal kamers, het bouwjaar, enzovoort.  Dat zal u alvast een idee geven over de prijs de u voor uw pand kunt vragen.  

Kijk naar de prijs per vierkante meter 

De prijs per vierkante meter kunt u berekenen aan de hand van kleine aankondigingen over woningen in uw buurt. Deel de verkoopprijs daarvan door de totale oppervlakte en vermenigvuldig dat getal met het aantal vierkante meter van uw woonst.  

Kijk naar de gemiddelde prijzen op Statbel

Het Belgisch instituut voor statistiek publiceert regelmatig gegevens over de gemiddelde verkoopprijs van woningen in ons land. Ook het raadplegen van die gegevens zal u alleszins een indicatie gegeven van de huidige toestand op de woningmarkt. 

Breng alle kenmerken van de woning in kaart 

De prijs van uw woning of appartement zal afhangen van een aantal specifieke kenmerken ervan. Is er een garage ? Is er op superwarme dagen voldoende bescherming tegen de zon ? Is er een lift ? Is die recent nog vernieuwd of totaal verouderd ? De prijs van een woning die moet worden gerenoveerd, zal dalen met een bedrag dat ongeveer overeenkomt met de kostprijs van de uit te voeren werken (tussen de 400 en de 800 euro per vierkante meter).

Gebruik onze onlinetool

De efficiëntste manier om snel een raming van de waarde van uw woning of appartement te maken, bestaat er echter in om gebruik te maken van onze onlinetool die wordt aangestuurd door Realo Nieuwe onlinetool op Logic-Immo.be om de waarde van uw huis of appartement te schatten – Logic-Immo.be . Daarna kunt u contact opnemen met een vastgoedmakelaar die u zal kunnen zeggen of die waarde overeenstem met de huidige marktomstandigheden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u