4 tips voor een positief contact met je buren

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
6 januari 2021

‘Beter een goede buur dan een verre vriend’

Je droomhuis kies je zelf, je buren niet. Wie het treft, heeft vriendelijke buren die je privacy en rust respecteren, maar met wie je ook een aangename babbel kunt slaan en die je met veel plezier eens uit de nood helpen. Maar dat komt meestal niet vanzelf: aan een goeie verstandhouding moet je werken.

Positief contact met de buren

1. Jezelf voorstellen en nieuwe buren welkom heten

Wanneer je zelf in een nieuwe buurt neerstrijkt, is het niet meer dan normaal om jezelf even aan de buren voor te stellen. Wanneer jij nieuwe buren krijgt, kun je hen ook welkom gaan heten. Elkaar bij naam en gezicht kennen is de basisvereiste voor een goeie verstandhouding.

Tip: maak er een gewoonte van om je buren te begroeten wanneer je elkaar in de voortuin of op straat ziet. Het is een vriendelijk gebaar en een kleine moeite.

2. Lenen en uitlenen

Een goeie buur is mooi meegenomen wanneer je eens een eitje tekortkomt of tijdens het klussen merkt dat je extra gereedschap nodig hebt. Ben je dan een profiteur? Helemaal niet! Althans, toch niet wanneer je geleende spullen altijd in goeie staat terugbrengt en af en toe eens iets terugdoet. Eitjes geleend om een heerlijke rijsttaart te bakken? Bezorg je buren dan zeker een spie!

3. Ssst … de buren slapen

Veel burenconflicten ontstaan door geluidsoverlast. Onze tips:

  • Verwittig de buren wanneer je een feestje organiseert of verbouwt.
  • Probeer tolerant te zijn: iedereen maakt weleens veel geluid.
  • Ervaar je geluidsoverlast? Praat erover! Soms zijn buren zich helemaal niet bewust van de decibels die ze produceren.

4. Bomen en heggen op de erfafscheiding

Heggen, tuinschermen en bomen op de erfafscheiding zijn een ander traditioneel knelpunt in burentwisten. Snoei je bomen en hagen op tijd om problemen te voorkomen. Vallen er toch bladeren of vruchten in de tuin van je buur? Maak dan duidelijke afspraken over wie het fruit mag houden en wie instaat voor het onderhoud.

Dit artikel delen

Suggesties voor u