Boven wonen en beneden slapen: Waarom niet?

Geschreven door Logic-Immo.be
8 januari 2021

De voordelen en nadelen van boven wonen en beneden slapen

Boven slapen, en beneden wonen: het lijkt logisch, al was het maar omdat bijna elke woning op die manier is ingericht. Maar is het ook echt zo logisch? Waarom slapen we eigenlijk met zen allen boven, terwijl we even goed op het gelijkvloers kunnen slapen, en daarboven kunnen wonen? Je hebt er waarschijnlijk nog niet bij stil gestaan, maar boven je slaapkamer wonen heeft heel wat voordelen. Vooral als je woning naar het noorden is georiënteerd, kan boven wonen de ideale oplossing zijn voor het verlies aan daglicht.

beneden wonen

De voordelen van boven wonen

Boven wonen heeft tal van voordelen:

  • Warmte stijgt. In de zomer is je slaapkamer dus lekker fris, en in de winter wordt je woonkamer sneller warm.
  • Op de bovenverdieping valt er meer licht binnen. Door enkele ramen te plaatsen op de tweede verdieping, valt er enorm veel daglicht binnen in de woonkamer. De ramen kunnen  bovendien een stuk groter zijn, aangezien je geen last hebt van pottenkijkers. Meer daglicht en meer warmte van de zon zijn het gevolg.
  • Op de benedenverdieping kan je de ramen dan weer relatief klein houden, zo blijft het daar  lekker fris in de zomer.
  • Vanop de tweede verdieping heb je een mooi uitzicht, en je zicht wordt niet beperkt door een tuinafsluiting.

De nadelen van boven wonen

Boven wonen biedt helaas ook enkele nadelen:

  • Je moet meer trappen doen. Vooral naar later toe, als je niet meer zo goed te been bent, kan dit een groot nadeel vormen. Ook zal je met je boodschappen de trap op moeten.
  • Je hebt minder contact met de tuin.

Mits een beetje creativiteit, kan je deze nadelen echter snel wegwerken. Om te veel trappen te vermijden, kan je je slaapkamer bijvoorbeeld half ondergronds bouwen. De slaapkamer blijft daardoor nog frisser, en de trap naar je woonkamer wordt een stuk korter. Om het contact met de tuin te vergroten, kan je een dakterras plaatsen met een degelijke trap naar de tuin. Heb je kleine kinderen? Plaats dan naast een gewone trap ook een glijbaan naar de tuin.

Dit artikel delen

Suggesties voor u