De meegroeiwoning: levenslang in hetzelfde huis wonen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
19 januari 2021

Je bent jong en je hebt bouwplannen. Dan is je oude dag wellicht het laatste waar je mee bezig bent. En toch doe je er goed aan om in je nieuwe woning een aantal zaken te voorzien voor wanneer jij of je partner niet meer goed te been bent. Op die manier bouw je een huis waar je ook over 50 jaar nog perfect in kunt functioneren. Met andere woorden: levenslang wonen.

Afbeelding van het interieur van een schaalbaar huis

Je woonbehoeften van vandaag zijn niet dezelfde als die van morgen. Laat staan over tien jaar. Daarom doe je er goed aan je woning aan te passen aan je veranderende levensstijl of leeftijd. Zo’n meegroeiwoning getuigt van een langetermijnvisie: van bij de ontwerpfase moet de woning zonder al te grote kosten of aanpassingen kunnen mee evolueren met de veranderende noden en behoeften van de bewoners.

Een flexibele woning bouwen: het kostenplaatje

Een meegroeiwoning kost nauwelijks meer dan een traditionele woning. Ze kan wel vlot inspelen op veranderen leefomstandigheden. Een bijkomend voordeel is dat je woning geschikt is voor een breed publiek: jong of oud, dun of dik, groot of klein, gehandicapt of niet, iedereen kan er zich thuisvoelen. Dat vergroot bovendien de verhuur- en verkoopmogelijkheden.

Enkele voorzieningen voor levenslang wonen

Waar je dan zoal rekening mee moet houden? Voorzie bijvoorbeeld bredere deuropeningen. Beland je op een dag in een rolstoel, dan hoef je niet zo nodig te verhuizen. Denk niet alleen aan deuren, maar hou ook rekening met andere doorgangen. Een brede gang, een ruime badkamer en toilet, bijvoorbeeld, kunnen heel wat ellende op latere leeftijd voorkomen.

Vermijd niveauverschillen

Vermijd in dat opzicht ook zoveel mogelijk opstapjes en kleine hoogteverschillen in je woning. Ze breken je later zuur op. Bovendien zijn ook kleine kinderen geef fan van dergelijke obstakels.

Voorzie een brede trap in je meegroeiwoning

Oudere mensen hebben vaak moeite met traplopen. Nu hoef je als jonge bouwheer nog geen traplift te installeren, maar je kunt, bijvoorbeeld, wel al de ruimte voorzien. Is het dan ooit nodig, dan kan je zonder kap- of breekwerk de nodige aanpassingen uitvoeren. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u