De meest geschikte houtsoorten voor gevelrenovatie

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
16 februari 2021

De troeven van hout op een rijtje

Neemt u binnenkort uw gevel onder handen en bent u op zoek naar een duurzame manier voor uw renovatiewerken? Overweeg dan zeker ook hout. Steeds meer mensen grijpen immers terug naar duurzaam hout voor hun gevelrenovatie. En daar is een reden voor. Hout oogt namelijk niet enkel mooi: het isoleert ook zeer goed en past perfect bij verschillende bouwstijlen. Hout is dus het materiaal bij uitstek voor uw gevelrenovatie. 

bois

Geschikte houtsoorten voor uw gevelrenovatie

Er zijn verschillende houtsoorten die perfect geschikt zijn voor renovatiewerken. Ze zijn allemaal uiteraard duurzaam en bestand tegen alle weersomstandigheden, maar bovenal ook enorm isolerend en dat merkt u aan uw energiefactuur. Elke houtsoort heeft natuurlijk ook een specifieke kleur en tekening. Er zijn dus heel wat zaken waarmee u rekening dient te houden bij uw gevelrenovatie.

Uw gevelbekleding: uit het juiste hout gesneden

Houtsoorten worden doorgaans onverdeeld in vijf duurzaamheidsklassen, afhankelijk van hun resistentie tegen ongunstige omstandigheden. Notenhout (Klasse 3), appelhout (Klasse 4) en esdoornhout (Klasse 5) zijn bijvoorbeeld niet geschikt voor uw gevelrenovatie omdat het kernhout van deze soorten minder dan 15 jaar meegaat. Enkel houtsoorten uit Klasse 1 en 2, die respectievelijk een levensduur tussen 15 en 25 jaar en meer dan 25 hebben, zijn geschikt voor de gevel van uw woning. Een behandelde gevel gaat zelfs aanzienlijk langer mee.

De populairste houtsoorten uit Klasse 1 en 2 zijn lorkenhout en Europees beukenhout, maar ook exotische houtsoorten als itaubajatoba en merbau worden vaak gebruikt. Ook het minder duurzame naaldhout wordt vaak gebruikt voor gevelrenovaties vanwege zijn interessante prijs.

Waarop letten bij uw gevelrenovatie?

Als gevelhout correct geplaatst wordt, kan je er vele jaren van genieten. Informeer dus steeds bij je houthandelaar naar specifieke technieken en voorschriften.

Gebruik voorts steeds planken met een minimumdikte van 18 millimeter en een vochtgehalte van maximaal 17 procent. Let er ook op dat je roestvrije schroeven of draainagels gebruikt voor het bevestigen van je panelen. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u