De nieuwe dakisolatienorm voor woningen

Geschreven door Logic-Immo.be
20 januari 2021

Je moet je dak verplicht laten isoleren

De overheid streeft ernaar dat alle daken van eigendomswoningen en huurwoningen die voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, geïsoleerd zijn tegen 2020. In dat kader heeft ze dan ook beslist om nieuwe, strengere dakisolatienormen op te leggen sinds begin dit jaar. Het komt erop neer dat je dak verplicht geïsoleerd moet zijn, waarbij de R-waarde (een waarde om te meten hoe goed iets isoleert) voor je dakisolatie minimum 0,75 m² K/W moet zijn.

Dak van een huis om de nieuwe dakisolatienorm te illustreren

Waarom je dak isoleren?

Voor wie zijn zolder alleen als opslagruimte gebruikt, lijkt het misschien vrij nutteloos om je dak te isoleren. Het hoeft dan namelijk helemaal niet warm te zijn op zolder. Toch is het belangrijk dat je je zolder goed isoleert: warmte stijgt, en een niet geïsoleerd dak is een van de grootste bronnen van warmteverlies in huis. Een geïsoleerd dak heeft dan ook een effect op je hele woning, die een stuk warmer zal zijn, waardoor je bespaart op je energiefactuur.

Verlicht je dak isoleren

Sinds begin dit jaar moeten de daken van alle zelfstandige woningen (studio’s, eengezinswoningen en appartementen) dus verplicht worden geïsoleerd. Momenteel zijn er nog zo’n 400.000 woningen waarvan het dak niet geïsoleerd is. Zij krijgen vijf jaar de tijd om daar iets aan te doen.

Is je dak nog niet geïsoleerd, dan krijg je een aantal strafpunten en een aanmaning. Daarna krijg je tot 2020 de tijd om je dak te laten isoleren. Wie niet in orde is voor 1 januari 2020, kan extra strafpunten krijgen, wat kan leiden tot het ongeschikt verklaren van je woning door de burgermeester. Je wordt dan niet uit je woning gezet, maar je zal wel een heffing moeten betalen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u