De vastgoedmakemakelaar : een essentieel beroep

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

Tijdens de coronacrisis en de lockdown zijn we vertrouwd geraakt met de term “essentieel beroep”.  Die kwalificatie geldt in de vastgoedwereld zeker ook voor de makelaars. Ze bieden kopers en verkopers extra zuurstof door hen te ontzorgen, te ondersteunen en te versterken. Ze zorgen ervoor dat een vastgoedtransactie niet langer een hoge berg is waar alle betrokkenen tegenop zien, maar eerder een prettig menselijk onderonsje. En dat is voor kopers en verkopers eigenlijk goud waard.

vastgoed makelaar

Steeds vaker gespecialiseerde hulp

In de complexe tijden van vandaag blijkt trouwens ook uit tal van andere voorbeelden dat gespecialiseerde hulp steeds meer aan de orde is. De tijd dat iedereen dacht dat hij voor alles alleen kon instaan, ligt definitief achter ons. Rijke zakenlui doen een beroep op persoonlijke trainers om aan hun conditie te werken, individuele sporters vormen een compleet team rond zich van gespecialiseerde trainers – van diëtist tot mental coach – en voetbalclubs hebben niet alleen keeperstrainers maar ook spitsencoaches en verdedigings- en middenveldspecialisten. Met andere woorden: doordat de jongste jaren over veel zaken schroom is weggevallen om hulp in te schakelen komen specialisten in een welbepaalde niche steeds beter aan de bak. Dat is in de vastgoedwereld niet anders. Makelaars zijn als specialisten uitgegroeid tot onmisbare schakels voor particulieren of professionals die een woning willen kopen of verkopen. De reden is simpel: een goed makelaarskantoor is in staat om te voldoen aan de behoeften van klanten die de afgelopen jaren steeds veeleisender zijn geworden. Het beste bewijs dat er nood is aan het invullen van die toenemende veeleisende behoeftes, is dat het aantal makelaarskantoren de jongste jaren exponentieel is gegroeid.

In staat om te voldoen aan specifieke verzoeken

Erkende vastgoedmakelaars zorgen ervoor dat kopers een bredere keuze hebben en kunnen voldoen aan heel specifieke verzoeken zoals het vinden van woningen of appartementen in de buurt van de werkplek van de koper. Omdat ze over een bestand van kandidaten beschikken die willen kopen of huren en die wachten om gecontacteerd te worden, kunnen ze de verkopers op het pad zetten van kopers of huurders die de juiste prijs willen betalen. En bovendien zorgen ze relatief snel voor die match. Ze zijn ook zeer goed in staat om in alle fasen van het verkoopproces goede adviezen te verstrekken. Ze volgen de markttrends op de voet, zijn op de hoogte van de vaak complexe wetgeving, ze kunnen goed inschatten welke renovatiewerken eventueel nodig zijn aan een pand en weten dus de juiste evenwichten te vinden om tot een correcte vraagprijs te komen. Wie zijn woning probeert te verkopen zonder daarbij gebruik te maken van de adviezen van de vastgoedmakelaar is toch altijd meer aangewezen op nattevingerwerk, dat uiteindelijk zuur kan opbreken.

Geen makelaar inschakelen breekt verkopers vaak zuur op 

Het uitsparen van de commissie voor de makelaar kan op het eerste gezicht dan wel een besparing opleveren, maar bij de meeste transacties blijkt het aloude gezegde dat “goedkoop kopen” eigenlijk “duur kopen” is, uiteindelijk toch te kloppen. Want er komt enorm veel kijken bij de verkoop van een pand: van advertenties plaatsen op de juiste kanalen tot het regelen van huisbezoeken en vervullen van allerlei administratieve formaliteiten. Niet alleen ontbreekt het de gemiddelde verkoper meestal aan tijd om dat allemaal op eigen houtje te doen, het houdt ook het grote risico in dat zaken over het hoofd worden gezien rond bijvoorbeeld regelgevingen rond energie en brandstoftanks. De professionele vastgoedmakelaar geeft verkopers zuurstof door hen maximaal de zorgen uit handen te geven. Dat levert tijd, energie en levenskwaliteit op. En het zorgt er bovendien voor dat ze vrij snel de verkoop kunnen afhandelen tegen een correcte prijs. Iedereen die een beetje vertrouwd is met het reilen en zeilen van de vastgoedmarkt weet dan ook dat samenwerken met een professionele vastgoedmakelaar de meest aangewezen weg is om een vastgoedtransactie tot een goed einde te brengen. De vastgoedmakelaar is wat de caddie is voor de professionele golfspeler: hij is er altijd om de juiste club aan te te reiken en zorgt er bij alle stappen, tot en met de ondertekening van de verkoopdocumenten, voor dat alles vlekkeloos verloopt. En dat alle  administratieve, financiële, technische en juridische formaliteiten in orde zijn. Ook de rechtszekerheid is immers van groot belang. Een makelaar kan op geen enkel moment afwijken van de regels, en zorgt ervoor dat kopers en verkopers ook op dat vlak op beide orden kunnen slapen. 

Essentieel beroep

Tijdens de coronacrisis hebben we geregeld gehoord dat we nu pas zagen welke belangrijke rol mensen uit de essentiële beroepen in zorg, onderwijs en ordehandhaving eigenlijk spelen. Maar uit wat hier boven beschreven staat, kunnen we eigenlijk afleiden dat ook professionele vastgoedmakelaars in wezen een essentieel beroep uitoefenen. Ze zorgen immers voor iets waar het in de samenleving van vandaag op veel vlakken aan ontbreekt : vertrouwen. Heel wat makelaars die met een open blik naar de wereld kijken, aanwezig zijn op de sociale media, gebruik maken van goede beheerssoftware, de jongste jaren hun eigen functioneren goed hebben georganiseerd en zich hebben bijgeschoold, hebben de afgelopen weken overuren gedraaid om hun klanten alle mogelijke uitleg te verschaffen over de mogelijke impact van de coronacrisis op de vastgoedmarkt. Daardoor alleen al tonen ze eigenlijk hun meerwaarde. Maar ze verlenen niet alleen diensten, ze zijn ook klankbord en een luisterend oor en zorgen er zo voor dat hun klanten hun ongerustheid en angst kunnen ventileren. Ze tonen hun klanten dat ze meer zijn dan koele cijferaars en dat ze bij elke vastgoedtransactie, die voor iedereen toch een cruciale fase is in een mensenleven, een echte partner zijn die voor het o zo belangrijke menselijke contact blijft zorgen.  Kortom, vastgoedmakelaars zijn de essentiële smeerolie om ervoor te zorgen dat alles …gesmeerd verloopt bij vastgoedtransacties. Geen gebruik van hun diensten maken staat gelijk met het missen van een kans voor open doel.

Dit artikel delen

Suggesties voor u