Duurzaam verwarmen met infrarood verwarming

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
27 januari 2021

Infrarood verwarming als centrale verwarming

Infrarood verwarming is een vorm van centrale verwarming die overgewaaid komt uit de Scandinavische landen, Duitsland en Oost-Europa. Hoewel je met infrarood verwarming zeer duurzaam kan verwarmen, is deze infraroodverwarming nog niet echt bekend bij het grote publiek…

verwarming

Wat is infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt volgens het principe van verwarming via zonneschijn. De infraroodstralen van de zon verwarmen niet de lucht, maar objecten die de straling ontvangen. De zon die door het raam naar binnen schijnt, verwarmt alle objecten in de kamer zonder dat er een grote luchtverplaatsing plaatsvindt. Net zoals bij infrarood verwarming blijft de lucht stilstaan in de ruimte, zodat er geen onnodige energie verspild wordt.

Infraroodverwarming wordt uitgestraald via panelen die warmte-energie onder een hoek van 170° uitstralen. De warmte wordt dus in alle richtingen gezonden en niet alleen recht naar beneden. Bij standaardpanelen is de warmte tot ongeveer 5 meter ver voelbaar.

De voordelen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming is in de eerste plaats goed voor je portemonnee. Je energieverbuik zal immers tussen 25% en 50% afnemen in vergelijking met een conventionele centrale verwarming. Daarnaast zijn de installatie- en onderhoudskosten minimaal. Het enige wat je hoeft te doen is de infraroodpanelen aan de muur of het plafond bevestigen en aansluiten op een stopcontact. Wanneer je verhuist, kan je de panelen gewoon meenemen.

Omdat infrarood verwarming werkt volgens het principe van de zon, voelt deze warmte erg aangenaam aan. Infrarood verwarming stimuleert tevens de doorbloeding en vermindert de vochtigheid in gebouwen. Het gaat om een anti-allergene warmte, waarbij geen toxische stoffen kunnen vrijkomen.

Waar kan infrarood verwarming geïnstalleerd worden?

Infrarood verwarming kan in principe in elke kamer in elk huis geïnstalleerd worden, zelfs in de badkamer. Omwille van het zuinige karakter en de gemakkelijk te installeren verwarmingselementen, wordt infrarood verwarming ook steeds vaker in passieve woningen geplaatst. Daarnaast kiezen veel winkels voor deze verwarming. Het traditionele warmtegordijn kan dan vervangen worden door een paneel. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een spiegelpaneel aan de kassa: verwarming en diefstalpreventie in één!

Dit artikel delen

Suggesties voor u