Ecologisch bouwen en design: het perfecte huwelijk?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
14 januari 2021

Een stijlvolle en toch ecologische woning, het kan!

Ecologisch bouwen omvat heel wat aspecten. In feite gaat het om een totaalvisie op wonen. Uiteraard zijn de energiebesparende aspecten het belangrijkste. Maar dat betekent niet dat de uitstraling uit het oog verloren wordt. Integendeel zelfs, ecologisch bouwen en design gaan hand in hand. Je zal versteld staan van de resultaten.

ecologisch huis

Design in alle fasen van ecologisch bouwen

Als je beslist om ecologisch te bouwen dan zal je een aantal fasen doorlopen. Bij elke fase moet je aandacht hebben voor de ecologische, maar ook de design aspecten.

  • Ontwerpfase
  • Bouwfase
  • Gebruiksfase

Hou je van design? Dan moet je daar vanaf de ontwerpfase rekening houden. Het heeft weinig zin om op het eind van het bouwproces lukraak een aantal design accenten aan te brengen.

Welke materialen gebruiken?

Het gebruik van de juiste materialen is een van de speerpunten van ecologisch bouwen. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen die het milieu en de gezondheid niet schaden. Bovendien krijgen lokale materialen de voorkeur. In de loop der jaren werden de gebruikte materialen meer en meer gesofisticeerd. Er wordt tegenwoordig ook meer en meer aandacht besteed aan de look en de uitstraling.

Voorbeelden van ecologisch bouwen

We geven graag nog een paar voorbeelden mee die tonen hoe ecologisch bouwen en design concreet vorm kunnen krijgen.

  • Houtskeletbouw: de muren en het dakgebinte bestaan volledig uit hout. Het is een snelle bouwmethode die een heel fraai resultaat oplevert. De isolatie is optimaal waardoor je erg veel op energiekosten bespaart.
  • Muurtuinen: dit is letterlijk een verticale tuin die je gevel siert en vooral populair is bij mensen die in de stad wonen. Een muurtuin levert een bijzonder effect op en is een echte eyecatcher. Bovendien isoleert het je huis en heb je er weinig onderhoud aan.

 
Tot slot kan je voor de interieurinrichting ook duurzame materialen gebruiken die er heel aantrekkelijk uitzien. Denk maar aan een kurken vloer, leuke accessoires in hout of oude meubeltjes die je hergebruikt.

Dit artikel delen

Suggesties voor u