Een brandverzekering kiezen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

Tips en tricks om de juiste brandverzekering te kiezen

Een brandverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wordt welk vaak geëist door woonkredietverstrekkers. Een brandverzekering verzekert je woning immers tegen schade. Hoewel de dekking van de brand centraal staat in een brandverzekering, dekt deze verzekering ook schade aan je huis of appartement dat veroorzaakt wordt door storm, kortsluiting, vandalisme, etc. Sinds 4 jaar omvat de brandverzekering ook een luik ‘natuurrampen’, zodat je woning verzekert is tegen overstromingen en aardbevingen. Maar hoe kan je nu een brandverzekering afsluiten die perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften? Ontdek onze tips en tricks om de juiste brandverzekering te kiezen. 

brandverzekering

De prijs van de brandverzekering

De kostprijs van je brandverzekering is afhankelijk van de waarde van je huis of appartement. Deze waarde zal bepaald worden door een vragenlijst die je zelf moet invullen. Hoe hoger de waarde van je woning geschat wordt, hoe meer je zal betalen voor de premie van je brandverzekering. Ook een groter risico op brand verhoogt de premie. Als je huis bijvoorbeeld een houten plafond heeft of een garage in de woning staat, dan is het risico op brand groter en zal je brandverzekering duurder zijn.

Het is erg belangrijk dat je de voorgelegd vragenlijst zo correct mogelijk invult. Allen zo word je tegen onderverzekering beschermd. Als je huis vernietigd wordt, wil je immers het huis in dezelfde staat opnieuw kunnen opbouwen.

De opties van de brandverzekering

Meestal biedt je verzekeraar aan om de brandverzekering uit te breiden tot een woonverzekering. Dat wil zeggen dat je naast brandschade, ook verzekerd bent tegen blikseminslag, glasbreuk, diefstal etc. Je kan tevens je inboedel laten verzekeren.

Let goed op deze extra’s als je onderhandelt over een brandverzekering. Sommige brandverzekeringen zijn misschien duurder, maar dekken ook meer.

Offertes aanvragen en vergelijken

Er zijn nogal wat verschillen tussen de tarieven van de afzonderlijke verzekeringsmaatschappijen. Daarom is meerdere offertes aanvragen en vergelijken een absolute must als je een brandverzekering wil afsluiten.

Let echter op dat je geen appelen met peren vergelijkt. Ga steeds na hoe het zit met de franchise en bekijk wat precies verzekerd is. Verifieer ook altijd tot welk bedrag je per schadegeval gedekt bent.

Wie al over een brandverzekering beschikt, doet er goed aan om regelmatig de polis te herbekijken en te controleren of de verzekerde waarde van de woning nog wel up-to-date is. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u