Een groene gevel met tegeltuin

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
28 januari 2021

Een tegeltuin, mooi en milieuvriendelijk

Als je in een stad of dorpskern woont, is er vaak geen ruimte voor een voortuin aan je huis. Door vlak tegen de gevel van je huis één of meerdere tegels uit de stoep te halen, kun je een kleine voortuin creëren. Deze mini-tuin heet een tegeltuin.

tegeltuin

Met een knap klimplantje fleurt een tegeltuin ineens een deel van je gevel op. Dit is niet enkel mooi en leuk, het is ook goed voor je portemonnee en voor het milieu. Je gevel is daarmee namelijk voorzien van een natuurlijke isolatielaag, vogels en insecten bouwen er hun nest en het helpt de stadslucht te ontdoen van giftige stoffen.

De voordelen van een tegeltuin

We haalden al enkele voordelen van de tegeltuin aan. In de eerste plaats geniet je van de ecologische voordelen van beplanting; vogels en andere dieren vinden er een thuis in. Bovendien kan de begroeiing uit je tegeltuin dienst doen als natuurlijke isolatielaag van je voorgevel, die opwarming voorkomt in de zomer en bescherming biedt tegen de koude in de winter. De tegeltuin maakt ook ineens komaf met slagregen tegen de gevel. Een laatste, niet onbelangrijk, voordeel is dat een tegeltuin het straatbeeld verfraait en opvrolijkt.

De plantenkeuze voor in je tegeltuin

De meest voor de hand liggend plantenkeuze voor een tegeltuin zijn klimplanten. Klimplanten zorgen namelijk voor verticaal groen. De plantenkeuze hangt af van de oriëntatie van de voorgevel. Een zuidelijk gerichte gevel vraagt om een andere plantenkeuze dan een gevel in de schaduw. Vermijd wel planten met doornen of sterk woekerende wortels, deze kunnen schade aanrichten aan leidingen en zelfs de fundering.

Enkele aanraders zijn: Klimhortensia, Klimrozen, Blauwe regen en Kardinaalsmuts. Maar natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden!

Heb ik een vergunning nodig voor een tegeltuin

Neem zeker contact op met het stads- of gemeentebestuur vooraleer je een tegeltuin aanlegt. Zij weten welke regels er van kracht zijn en of een vergunning nodig is. Je kan niet overal zomaar tegels uit de stoep halen en er planten in neerzetten! Hoe mooi het resultaat ook zou zijn. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u