Een milieuvriendelijk terras met duurzaam hout

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
29 januari 2021

Duurzaamheid is, naast design en kwaliteit, een belangrijke factor geworden in de keuze van een terras. Als we denken aan duurzaam materiaal voor een mooi en warm terras, is hout een voor de hand liggende keuze. Hout is namelijk een hernieuwbaar, natuurlijk en bovendien uniek materiaal. 

hout terras

Een milieuvriendelijk terras bestaat uit duurzaam hout. In eerste instantie kan hout, als bouwmateriaal, met weinig energie verwerkt en vervoerd te worden. Bovendien hebben verschillende houtsoorten een levensduur van meer dan vijftig jaar. De term ‘duurzaam hout’ staat dus voor meer dan de herkomst van het hout.

Duurzame houtsoorten herkennen

Duurzaam hout draagt een ecolabel dat toegekend wordt door het Belgian Woodforum. De bekendste ecolabels zijn PEFC en FSC, deze labels tonen aan dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. De verschillende houtsoorten worden onderverdeeld in vijf klassen. De classificatie gebeurt op basis van hun natuurlijke weerstand in klasse I tot klasse V, waarbij klasse I staat voor zeer duurzaam en V voor niet-duurzaam.

De houtsoorten uit klasse V, niet-duurzaam hout, kan dankzij een speciale behandeling duurzamer worden. Deze behandeling heet ‘procédé A4.1’. Tijdens de behandeling wordt het hout in afwezigheid van zuurstof verhit tot 180°C. Na de behandeling neemt het hout minder vocht op en zal  het dus minder ‘werken’.

Duurzaam terrashout is niet zo maar hout

Duurzaam hout voor een milieuvriendelijk terras moet aan heel wat eisen voldoen. Terrashout moet niet enkel bestand zijn tegen klimaatschommelingen en vocht, maar het hout moet ook sterk en slijtvast zijn. Daarom wordt er meestal voor hout gekozen met een hoge natuurlijke duurzaamheid, houtsoorten uit klasse I en II dus. Enkele voorbeelden van duurzaam terrashout zijn: Afrikaans pedoek, ipé, itauba en bankirai.

De voordelen van een terras uit duurzaam hout

Hout is een zeer duurzaam materiaal en gaat verschillende jaren mee. Een ander groot voordeel van duurzaam hout is dat het weinig tot geen onderhoud vraagt. Door het zonlicht vergrijst het hout op een natuurlijke en gelijkmatige manier, zonder dat dit invloed heeft op de levensduur van het hout. Hou je niet van deze grijzige kleur? Door je terrashout te behandelen met gepigmenteerde olie voorkom je vergrijzing en behoud je de oorspronkelijke houtkleur. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u