Een tweede verblijf aan de kust, wat kost dat?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
3 februari 2021

‘Bezint eer ge begint’

Erop uit kunnen trekken wanneer je maar wilt naar je tweede verblijf aan de kust… Het klinkt aanlokkelijk, niet? En toegegeven, dat ís het ook! Maar ‘bezint eer ge begint’, want een vakantieverblijf kost veel geld, vaak meer dan je verwacht! Denk maar aan personenbelastingen, onroerende voorheffing en registratierechten. Wij lijsten alle kosten op waarmee je zeker rekening dient te houden bij de aankoop van een tweede verblijf aan de kust.

Blankenberg

10 procent registratierechten

Op een bestaand appartement betaal je in Vlaanderen 10 procent registratierechten bij aankoop, in Wallonië 12,5 procent. Op een nieuwbouwappartement betaal je 21 procent btw. Ook een tweede verblijf valt onder deze regelgeving.

Een tweede verblijf is daarnaast ook onderworpen aan personenbelasting. Daarvoor moet je het kadastraal inkomen op je belastingformulier invullen. Het belastbare bedrag is gelijk aan het geïndexeerde kadastraal inkomen verhoogd met 40 procent.

Onroerende voorheffing

Op een tweede verblijf dien je ook jaarlijks onroerende voorheffing te betalen. Die wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen dat verschilt van gemeente tot gemeente.

Bij de belastingheffing geldt via de aangifte automatisch een aftrek van 40 procent. Dit forfait dekt de kosten voor onderhoud en herstellingen.

Meubilair en kosten

Een tweede verblijf moet uiteraard bemeubeld worden. Nieuwe meubels kosten al gauw veel geld. Tel daarbij nog maandelijkse kosten zoals water, elektriciteit, verzekering en onderhoud en je weet meteen dat een tweede verblijf aan de kust heel wat (verborgen) kosten met zich meebrengt…

Dit artikel delen

Suggesties voor u