Energiezuinig wonen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
15 februari 2021

Het energieprestatiecertificaat

Sinds 2011 is het energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht als u vastgoed verhuurt of verkoopt. Maar wat betekent een EPC nu en hoe wordt het berekend? Kan men van een verhuurder of verkoper een EPC eisen? En hoeveel kost zo’n EPC?

certificaat

Het energieprestatiecertificaat is in feite de officiële energie-identiteitskaart van een huis of appartement. Het EPC klasseert gebouwen op een schaal van energievriendelijkheid en is tegenwoordig een belangrijk element in de beslissing om een woning al dan niet te huren of te kopen.

Wat staat er op het energieprestatiecertificaat?

Het EPC bevat de volgende informatie:

  • De energieklasse waarin het gebouw zich bevindt, gaande van A (zeer energievriendelijk) tot en met G (zeer hoog energieverbruik)
  • Indicatie van de CO2-uitstoot
  • Aanbevelingen om het energieverbruik van het gebouw te verbeteren

Wie kan zo’n energieprestatiecertificaat opstellen?

Alleen energiedeskundigen zijn gewettigd om een energieprestatiecertificaat op te stellen en in te vullen. Een lijst met energiedeskundigen vindt u op www.energiesparen.be.

Om een energieprestatiecertificaat op te stellen dient de energiedeskundige rekening te houden met alle bronnen van energieverlies alsook met de technische installaties, met uitzondering van de verlichtingsystemen. Hij let ook op het type woning, de kwaliteit en de oriëntatie ervan. Bovendien wordt ook de isolatie van de woning in acht genomen, zoals de aanwezigheid van enkele of dubbele beglazing, de thermische eigenschappen van de muren, enzovoort… Tenslotte wordt het verwarmingssysteem van de woning onder de loep genomen, zoals de aan- of afwezigheid van centrale verwarming samen met de kwaliteit en installatie van het verwarmingssysteem.

De kostprijs van een energieprestatiecertificaat

De prijs van het EPC hangt af van de oppervlakte van de woning, de aan- of afwezigheid van technische plannen en de complexiteit van de installaties. Gemiddeld betaalt u voor een EPC van een appartement 300€ (BTW inbegrepen) en 500€ (BTW inbegrepen) voor het EPC van een gezinswoning. Het EPC blijft 10 jaar geldig.

Wat gebeurt er bij afwezigheid van een EPC?

Als u niet in het bezit bent van een EPC certificaat bij de verkoop of verhuur van uw woonst kunnen de kosten hoog oplopen. U riskeert een boete tussen €500 en €5000.

Als de notaris bij de opstelling van de authentieke akte constateert dat er geen enkel geldig energieprestatiecertificaat aanwezig is, dient hij de wettige deskundigen te verwittigen binnen de 14 werkdagen voor de ondertekening van de akte.

Kan men een certificaat vragen voor de koop van een woning?

Het EPC moet beschikbaar zijn vanaf de dag dat de woning verkocht wordt. Het moet dus inkijkbaar zijn voor elke kandidaat-koper. Volgens de wet moet elke reclame die gerelateerd is aan de verkoop van vastgoed, de energieklasse en de CO2-uitstoot van de woning op het EPC aangeduid zijn.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u