In Vlaanderen is het wettelijk verplicht om je verwarmingsinstallatie te laten nakijken door een erkend vakman. Maar hoe vaak moet je je ketel laten controleren? En in welke periode van het jaar plan je dit onderhoud het best in? In dit artikel zetten we alles even op een rijtje.
De overheid heeft het onderhoud van je verwarmingsketel natuurlijk niet zomaar verplicht gemaakt. Daar is wel degelijk een goede reden voor: een slecht functionerende ketel geeft, in combinatie met een gebrekkige verluchting, een vergroot risico op CO-vergiftiging. CO of koolstofmonoxide is een kleurloos, smaakloos en geurloos gas dat bij inademing tot ernstige gevolgen kan leiden. Jaarlijks zijn er in ons land zo’n 1.000 mensen het slachtoffer van CO-vergiftiging. Ze hebben last van hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, spierpijn, een versnelde hartslag of raken in een coma. Twintig personen per jaar overleven dit zelfs niet.
Daarnaast is het ook belangrijk om je ketel te laten controleren om het rendement te verhogen. Door een regelmatige controle kun je heel wat energie besparen … en dat merk je natuurlijk in je portemonnee.
Het onderhoud van een verwarmingsketel is zowel voor particulieren als voor bedrijven verplicht.
Het onderhoud moet uitgevoerd worden door een erkend technicus. Bij huurwoningen is het de huurder die verantwoordelijk is voor het onderhoud. Bij elk onderhoud krijg je ook een officieel certificaat als bewijs.
Heel wat mensen laten het onderhoud van hun verwarmingsketel in de herfst uitvoeren. Dat is logisch, want het is cruciaal dat je installatie helemaal winterklaar is als de koudste maanden van het jaar eraan komen. Het risico op CO-vergiftiging is namelijk het grootst als het mistig en windstil is.
Toch is het geen slecht idee om het onderhoud in de lente in te plannen. In die periode zal het minder druk zijn en bovendien ben je dan zeker dat het onderhoud tijdig uitgevoerd wordt.