Hoe een stormbestendig huis bouwen?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
15 maart 2021

Een huis bouwen dat bestand is tegen stormen, orkanen en overstromingen

Na de doortocht van de zware tyfoon Haiyan in de Filipijnen werden reeds 1.800 doden geteld en worden er nog zeker 10.000 mensen vermist. Bovendien is er een nieuwe tropische storm, Zoraida, op komst en heeft een aardbeving met een kracht van 4,5 het Filipijnse eiland Bohol getroffen. Wetenschappers voorspellen dat deze extreme weersomstandigheden door de opwarming van de aarde alsmaar vaker zullen voorkomen. Daarom hebben zeven bekende architecten (Peter Gluck, Michael Manfredi en de leiders van James Corner Field Operations en Snøhetta) de koppen bij elkaar gestoken en tips verzameld om een stormbestendig huis te bouwen.  

boerderij

Een huis bouwen dat bestand is tegen overstromingen

Volgens Peter Gluck is het als architect zeer belangrijk om bij het ontwerp van een woning steeds de stormbestendigheid van de woning in gedachte te houden. Een huis dat dichtbij de zee of een rivier gebouw wordt, moet bijvoorbeeld boven de grond staan of ingericht worden zodat de minder belangrijke functies zich op de gelijkvloerse bevinden. Op die manier zal de schade bij eventuele overstromingen veel minder groot zijn.

Michael Manfredi verwijst naar het Olympia Fields Project, waar een buffer voor water geïntegreerd werd in het design van het gebouw. Het architectenbureau van Manfredi, Weiss/Manfredi, maakt voor het ontwerp van hun gebouwen nu al vaak gebruik van een ‘zachte infrastructuur’, die water en energie kan absorberen om de impact van een storm te reduceren.

Ontsnappingsmogelijkheden inbouwen

Volgens Stephen Cassell van Architecture Research Office moeten architecten dan weer meer aandacht besteden aan ontsnappingsmogelijkheden en vluchtroutes. Ramen die gemakkelijk opengaan, uitgangen die duidelijk aangegeven staan, etc. zijn eenvoudige aanpassingen, maar kunnen in tijden van stormen en orkanen wel levens redden.

Stormbestendig en ecologisch bouwen

Lisa Switkin van James Corner Field Operations is tenslotte van mening dat stormbestendig bouwen perfect samengaat met ecologisch bouwen. Een groene infrastructuur biedt volgens haar een zeer goede bescherming tegen allerlei stormen. Velden, stranden, duinen en parken moeten gebruikt worden als opvangnet en niet louter als extra faciliteiten in de omgeving.

Dit artikel delen

Suggesties voor u