Je bedrijf vestigen in een monumentaal pand

Geschreven door Logic-Immo.be
4 februari 2021

De voordelen van een monumentaal pand

Een monumentaal pand kopen of huren doet veel particulieren en bedrijven huiveren omwille van de onderhoudsverplichtingen, veel administratieve rompslomp, een zeer precies lastenboek in geval van renovatie, etc.

fabriek

Toch kan het vestigen van je bedrijf in een monumentaal pand ook enkele voordelen opleveren die minder bekend zijn bij het grote publiek.

Wat is een monumentaal pand?

Om het statuut van monumentaal pand te verwerven, moet de regio die het pand wil bewaren een historisch, archeologisch, artistiek, esthetisch, wetenschappelijk, sociaal, technisch, of folkloristisch belang van dat pand kunnen aantonen. Je kan de lijst van alle monumentale panden raadplegen op de portaalsite van Monumenten & Landschappen.

De voordelen van een monumentaal pand

Slechts weinig bedrijven durven zich in een monumentaal pand vestigen. Nochtans biedt een monumentaal pand enkele interessante voordelen voor bedrijven:

  • Er is de mogelijkheid om mee te profiteren van de subsidies die de regio krijgt om werken uit te voeren voor het bewaren van een monumentaal pand. Particuliere begunstigden kunnen:

–  40% van hun uitgaven inbrengen ter subsidie en 50% van hun uitgaven voor de renovatie van de gevel van aangrenzende gebouwen inbrengen ter subsidie

–  80% van hun uitgaven inbrengen ter subsidie in enkele vooraf bepaalde omstandigheden.

  • Er is de mogelijkheid om het monumentaal pand te laten toewijzen als ‘niet geautoriseerde bestemming’. Als het bedrijf zich bijvoorbeeld bevindt in verblijfsgebied, mag het bedrijf er, onder bepaalde voorwaarden, een werkplaats vestigen.
  • Wie eigenaar is van een monumentaal pand dat publiek toegankelijk is, kan bepaalde uitgaven voor het onderhoud en de restauratie van het pand terugvorderen.  
  • Een onderneming die zijn hoofdzetel vestigt in het monumentaal pand valt op bij potentiële klanten, vooral als het bedrijf deelneemt aan de Open Monumentdagen of als het bedrijf genoteerd staat in toeristische gidsen. Daarenboven kan het bedrijf het monumentale karakter van het pand vermelden in reclame en publicaties. 
Dit artikel delen

Suggesties voor u