Je gevel verven?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
16 februari 2021

Tips bij het schilderen

Je kunt maar één keer een eerste indruk maken. En dat geldt ook voor je woning. Je gevel is als het ware je visitekaartje. Maar je gevel heeft niet alleen een decoratieve functie, hij beschermt je ook tegen de weersomstandigheden. Kan ook jouw gevel na jarenlange trouwe dienst een opknapbeurt gebruiken of hebben de muren een extra beschermlaag nodig? Met onderstaande tips kun je er gemakkelijk zelf mee aan de slag. Succes!

gevel schilderen

Je buitenmuur in de verf zetten

Vooraleer je kunt beginnen te schilderen, moet je uiteraard de verf kiezen. Ga je voor tijdloos wit? Of mag er een kleurtje op? En welke soort verf heb je precies nodig? Verf voor buitenmuren moet waterdicht en uv-bestendig zijn. Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan en opteren voor speciale vuilafstondende verf. En voor wie zijn huis in een erg kleurrijk jasje wil steken, is colour blocking wellicht interessant. Je huis wordt zo een echte eye-catcher voor voorbijgangers.

Goed begonnen is half gewonnen

Zodra de verf is gekozen, is het tijd om de muur onder handen te nemen. Nee, je mag nog niet meteen verven. De muur moet eerst worden schoongemaakt. Stof kun je met een borstel verwijderen, maar hardnekkig vuil verwijder je het best met een hogedrukreiniger. Een dag later is de muur droog en kunnen de schilderwerken echt beginnen.

Buiten schilderen? Let op het weer!

Er zijn heel wat factoren waarmee je rekening moet houden wanneer je je gevel verft, maar het weer is wellicht een van de belangrijkste. Zo begin je het best nooit aan buitenschilderwerken bij regen, mist of veel wind. En ook in de vlakke zon is het af te raden. De ideale temperatuur om je verfborstel van onder het stof te halen is tussen de 10 en 25 graden.

Gevel verven: het eigenlijke werk

Verf eerst de randen van de gevel en de zones rond de kozijnen met een kwast. Wanneer je het fijne werk zorgvuldig aanpakt, gaat het grove schilderwerk een pak vlotter. Zodra de randen zijn afgewerkt, kun je verder werken in vlakken. Hiervoor gebruik je best een roller met lange haren zodat het snel vooruit gaat.

Opgepast! Je wil geen verfspatten op je oprit, terras of raamkozijnen. Je plakt die dus het best af voor je begint te schilderen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u