Je huis verkopen gaat voortaan een stuk vlotter dankzij een nieuw akkoord

Geschreven door Logic-Immo.be
23 februari 2021

Vlaamse vastgoedmakelaars bereiken een historisch akkoord met de Vlaamse notarissen

CIB Vlaanderen, de Vlaamse beroepsvereniging van vastgoedmakelaars, heeft een historisch akkoord bereikt met de Vlaamse notarissen. Dankzij dit akkoord komt er meer duidelijkheid tussen de  vastgoedmakelaars en de notarissen. Alles samen moet dit het verkoopsproces een stuk eenvoudiger maken, en daar zal jij, als klant die een huis wil kopen of verkopen, nog het meeste van profiteren!

renovatieprimes

Een grote stap vooruit

Het akkoord is een grote stap vooruit. De vastgoedmakelaars en de notarissen hebben een aantal afspraken en gedragsregels gemaakt, die de samenwerking tussen beiden moet versoepelen en  optimaliseren. Adrienne Spaepen van de KFBN ( de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat) spreekt van een evenwichtig akkoord. “Uiteindelijk zal dit het hele verkoopproces optimaliseren en professionaliseren, iets waar de consument uiteindelijk nog het meest mee gediend zal zijn.”

Wat is er concreet afgesproken?

Er werden heel wat concrete afspraken gemaakt. Zo engageren de vastgoedmakelaars zich om uiterlijk 48 uur na de ondertekening van de verkoopsovereenkomst een volledig ingevuld ontwerp ter nazicht aan de notaris te bezorgen. Er is ook duidelijkheid gecreëerd over de kostenverdeling, zodat er geen verwarring kan ontstaan over de kosten die voor rekening van de verkoper zijn en de kosten die voor rekening van de koper zijn. Tot slot zijn er afspraken gemaakt betreffende het voorschot, het verlijden van de akte en de syndicus.

Goed nieuws voor de consument die zijn huis wil verkopen

Eerder waren er al soortgelijke akkoorden in Antwerpen en in Limburg, maar de afspraken die nu gemaakt zijn, zijn voor heel Vlaanderen geldig. Uiteindelijk komen deze afspraken de klant die zijn huis wil verkopen en de klant die een huis wil kopen nog het meeste ten goede. Een soepeler verkoopsproces maakt het voor de klant immers gemakkelijker om een woning te kopen of verkopen, het verkoopsproces zal sneller verlopen en er komt minder administratieve rompslomp aan te pas.

Dit artikel delen

Suggesties voor u