Je hypothecair krediet heronderhandelen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
26 januari 2021

De interestvoeten zijn de afgelopen maanden serieus gedaald, en die trend zal zich komende tijd nog wel even doorzetten. Sta je net op het punt om een lening af te sluiten, dan is dat natuurlijk goed nieuws. Heb je echter al een tijdje een lening met een vaste rentevoet, dan is dit minder goed nieuws: de kans is groot dat je een hogere rentevoet betaalt en dus een forse besparing misloopt. De oplossing? Je hypothecair krediet heronderhandelen! Als je aan een aantal voorwaarden voldoet, is de kans groot dat je op die manier een lager tarief betaalt voor de rest van je lening.

Een stel probeert over hun hypotheek te onderhandelen

Young couple buying new home. Meeting with architect.

Kom ik in aanmerking voor een heronderhandeling van mijn hypothecair krediet?

Je vaste rentevoet opnieuw onderhandelen met de bank brengt altijd bepaalde kosten met zich mee. Je zal waarschijnlijk je huidige lening vroegtijdig moeten afkopen, om vervolgens een nieuwe hypothecaire lening aan te gaan voor het resterende bedrag. Je lening afkopen is niet gratis, waardoor een leningherziening niet altijd winst oplevert. Een herziening van je huidige rentevoet is enkel nuttig indien je aan de volgende  voorwaarden voldoet:

  • Je mag je lening nog niet te lang geleden zijn aangegaan. In de eerste vijf jaar betaal je meer interesten dan kapitaal. Heb je je lening al langer dan 5 jaar, dan valt een herziening van je hypothecaire lening mogelijk duurder uit.
  • Het nog af te lossen bedrag moet voldoende hoog zijn; denk minstens aan 100.000 euro.
  • Het verschil tussen de huidige en de nieuwe rente moet natuurlijk zo groot mogelijk zijn; rond de 1 procent is ideaal.

Hypothecaire lening laten herzien? Durf vergelijken!

Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden en wil je laten berekenen of een herziening van je lening de moeite waard is? Neem dan even contact op met een makelaar of met je bankier en laat een simulatie maken. Durf daarbij ook naar andere banken stappen zodat je de voorwaarden en tarieven met elkaar kan vergelijken, en zodat je verschillende banken tegen elkaar kan uitspelen.

Let echter wel op: sommige banken koppelen bepaalde voorwaarden zoals een brandverzekering of een schuldsaldoverzekering aan de lening. Bovendien komen er altijd een aantal kosten kijken bij het afsluiten van een nieuwe hypothecaire lening die je niet uit het oog mag verliezen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u