Keuken inrichten? Denk aan de veiligheid van je baby!

Geschreven door Logic-Immo.be
23 februari 2021

Levensreddende tips en tricks

Met kinderen in huis moet je altijd op je hoede zijn. Natuurlijk zijn je lieve schatjes zich van geen kwaad bewust, maar sommige situaties zijn toch erg gevaarlijk voor jonge kinderen. Zeker in de keuken zijn er heel wat risico’s. Hiermee moet je rekening houden als je een kind- en babyvriendelijke keuken wil inrichten.

cuisine sécurité

Stopcontactbeveiliging

Iedere ouder weet het intussen wel: stopcontacten en jonge kinderen zijn géén goede combinatie. Net zoals elders in je huis doe je er goed aan de stopcontacten in je keuken te beschermen met afdekplaatjes. Nog veiliger zijn kindveilige wandcontactdozen: stopcontacten die je alleen kunt gebruiken als je beide gaatjes tegelijk aandrukt.

Gevaarlijke producten in de keuken

Bewaar je medicijnen in de keuken? Berg ze dan veilig op in een hoge, gesloten kast. Hetzelfde geldt voor schoonmaakmiddelen en andere producten die je baby maar beter niet in z’n mondje steekt. Ja, zelfs het flesje detergent naast de gootsteen berg je beter ergens anders op.

Let op: heet!

De belangrijkste risico’s in de keuken situeren zich rond het kookvuur en de oven. Natuurlijk kun je deze risicoplekken bij het inrichten van je keuken niet vermijden, en dus komt het er vooral op neer je keuken slim te gebruiken. Zet potten en pannen bij voorkeur op de achterste kookplaten, draai de stelen altijd naar achteren en bescherm je oven met een ovenslot. Twijfel je tussen een keramische kookplaat of een inductieplaat? Met kinderen in huis is inductie sowieso veiliger!

Kasten en lades afschermen

Om te voorkomen dat je baby of kleuter in de keukenkasten en -lades gaat snuisteren kun je eenmalig investeren in kastvergrendeling, deurklemmen, veiligheidshaakjes, … Vraag raad aan je keukeninstallateur: die weet vast en zeker welke systemen er het handigst zijn!

Minstens even belangrijk is dat je je kind – op een iets latere leeftijd – geen kans geeft om op het aanrecht te kruipen en in de hogere kasten en laden te grabbelen. Hoe leuk het ook lijkt om je kind in het kookgebeuren te betrekken, vermijd opstapjes tot je zeker bent dat hij of zij goed weet wat mag en wat niet.

Dit artikel delen

Suggesties voor u