Mag je in een bos wonen?

Geschreven door Logic-Immo.be
24 februari 2021

Hoe zit dat precies?

Een bos heeft iets romantisch. Hoe geweldig zou het dan niet zijn om in een bos –  te midden van de imposante beuken, eiken en dennen – te wonen? De vraag is of het wel kan. Mag je wonen in een bosgebied?

in een bos wonen

In bosgebied mag je níét wonen …

De meeste bossen staan op het gewestplan aangeduid als natuur- of bosgebied. Je mag er niet bouwen of wonen. Hierover bestaan duidelijke en strenge regels. Sommige bossen hebben een andere ‘bestemming’ en staan dus op het gewestplan als recreatie-, landbouw-, of zelfs woongebied.

Bij verkoop van een woning of bouwgrond in een bos moet de bestemming van de lap grond duidelijk meegedeeld worden in de verkoopadvertentie. Bestaat er twijfel over de bestemming of wil je graag meer informatie over de mogelijkheid om ergens te bouwen of te wonen? Ga dan langs bij de gemeentelijke dienst stedenbouw.

… maar niet alle bossen zijn bosgebied

Wie graag in het groen woont, hoeft gelukkig niet te wanhopen: er zijn veel bouwgronden en bestaande woningen die omgeven worden door natuur. Het is perfect mogelijk om een lapje grond – mét bomen – te vinden waar je reglementair mag bouwen en wonen. Je mag een deel van de bomen kappen, om er je huis te kunnen bouwen bijvoorbeeld, maar moet daarvoor wel een stedenbouwkundige vergunning aanvragen.

Unieke manieren om in een bos te wonen

Ben je groener dan groen en wil je in een écht bos wonen, en niet gewoon op een groene bouwgrond in een gezellige woonwijk? Ook dan biedt de wetgeving je enkele opties. Zo kun je een concessie van een boswachterswoning of kasteeltje aanvragen bij het Agentschap Natuur en Bos. Het ANB zoekt exploitanten om zulke woningen te bewonen, maar tegelijk ook om het vastgoed toegankelijk te maken voor wie van de natuur wil genieten. Zo kun je er bijvoorbeeld gastenkamers van maken.

Ten slotte kun je altijd een huis kopen in een bosgebied waarvan de vergunning dateert van vóór de huidige wetgeving. In dat geval mag je de woning wél renoveren, maar niet verbouwen of heropbouwen. Let wel: informeer je goed op voorhand over de vergunningen en de staat van de woning!

Dit artikel delen

Suggesties voor u