Met welke kosten moet ik rekening houden bij het kopen van een huis?

Geschreven door Logic-Immo.be
5 maart 2021

Er komt nog meer bij kijken dan enkel de aankoopprijs

Een huis kopen is een hele investering. Naast de aankoopprijs zijn er immers nog een heleboel andere kosten die de uiteindelijke prijs flink kunnen doen oplopen. Door je op voorhand goed te informeren over alle bijkomende kosten, kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. We lijsten alle kosten op waaraan je je mag verwachten bij aankoop van een woning

Vastgoedprijzen

De prijs die je betaalt aan de verkoper van de woning is één ding. Daarnaast komen er nog heel wat kosten bij. Die kunnen we opsplitsen in twee categorieën: aankoopkosten en kosten verbonden aan de lening. We leggen het helder uit.

De aankoopkosten van je woning

Registratierechten

Wanneer je een huis koopt, dien je registratierechten te betalen. Die worden per gewest bepaald. In Vlaanderen bedragen de registratiekosten 10% van de aankoopprijs van je woning. Gelukkig heb je bij de aankoop van je eerste woning recht op een soort korting. Je betaalt immers geen registratierechten op de eerste 15.000 euro, zo geniet van 1.500 euro korting. Registratierechten zijn meeneembaar. Dat betekent dat je wanneer je je huis verkoopt en er een nieuw koopt, je de registratierechten die je al betaalde, mag aftrekken van het bedrag dat je moet betalen.

Klein beschrijf

Als het kadastraal inkomen van je woning niet hoger is dan 745 euro, betaal je slechts 5% registratierechten. Afhankelijk van het aantal kinderen kan deze grens nog opgetrokken worden. Dit wordt ook wel ‘klein beschrijf’ genoemd.

Notariskosten

De notariskosten bestaan uit twee delen. Ten eerste is er het honorarium voor de notaris: het bedrag dat je voor zijn werk – het maken van een eigendomsakte – betaalt. Het honorarium van de notaris is deels afhankelijk van de aankoopprijs van de woning. Daarnaast is er ook een vaste aktekost voor de notaris.

Een woning kopen: de kosten voor de lening

Wanneer je een hypothecaire lening aangaat om een huis te kunnen kopen, zijn daar uiteraard ook kosten aan verbonden. Je lening moet afbetaald worden, en dit bedrag is groter dan het geleende bedrag. Daarnaast moet je ook rekening houden met de volgende kosten:

  • Inschrijvingsrecht: 0.3% van het geleende bedrag
  • Loon van de hypotheekbewaarder
  • Honorarium van de notaris
  • Vaste aktekosten
  • Extra kosten, bijvoorbeeld kosten voor een schatter, een brandverzekering en een schuldsaldoverzekering
Dit artikel delen

Suggesties voor u