Ongewoon wonen, wonen in een oude brouwerij

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
25 februari 2021

Leven in de brouwerij: een complex met 8 lofts

In 2011 startte de renovatiewerken van brouwerij De Klok. De oude brouwerij wordt vernieuwd tot een wooncomplex met 8 lofts. Binnen enkele maanden lopen de renovatiewerken in deze ongewone woning ten einde en worden de lofts te koop aangeboden. 

Gezwicht door de almacht van de allergrootsten moest brouwerij De Klok ophouden met bestaan. In 1952 stopte de brouwer zijn activiteiten. Sinds er geen gerstenat meer wordt gebrouwen, ontbreekt het gebouw een duidelijke bestemming. Tot 2010, toen werd het pand verkocht. Het pand kreeg een nieuwe bestemming en werd omgetoverd tot een woongemeenschap.

Ongewoon wonen in een stukje geschiedenis

Brouwerij De Klok, een beschermd monument in de Laurens De Metsstraat in Zottegem, werd verbouwd tot een complex met 8 lofts. Voor we verder gaan over deze ongewone woonaangelegenheid, een klein stukje geschiedenis:

In 1898 diende een zeker R. Stevens een aanvraag in om twee woonhuizen, een brouwerij en stallingen te bouwen. De eerste brouwerij werd gebouwd. De brouwerij werd gedurende tien jaar uitgebaat door drie eigenaars: R. Stevens, De Rieckmaeker en Gustaaf Van Vijve. In 1933 werd de brouwerij gemoderniseerd. Het gebouw kreeg een klokvormige koperen koepel, hier staat Brouwerij De Klok nog steeds om bekend. Brouwerij De Klok was in die tijd, Ă©Ă©n van de twaalf brouwerijen in Zottegem. Ondanks de modernisering kon de brouwerij niet concurreren met opkomende nationale brouwerijgiganten, en in 1952 sloot ze haar deuren.

In 1999 werd de brouwerij en zijn omgeving beschermd door de Vlaamse overheid. Dit door de grote historische, industrieel-archeologische en wetenschappelijke waarde.

Ongewoon wonen, een loft in een oude brouwerij

In 2010 werd de brouwerij verkocht aan bouwheer Adrien Madou. Samen met architect Piet Steyaert en interieurvormgever Ben Depuydt gingen de restauratiewerken van start. Ze kozen samen de gevelmaterialen, kleuren en de typografie voor het wooncomplex. Piet Steylaert rustte het gebouw uit met 8 lofts. Het interieur van de lofts werd ontworpen door interieurvormgever Ben Depuydt.

Brouwerij De Klok werd omgetoverd tot een complex met 8 lofts. De oppervlakte van de lofts varieert tussen de 132 en 211 vierkante meter groot. De lofts worden casco verkocht, dat wil zeggen dat de koper de keuze heeft de woonruimte zelf in te delen. Verder heeft elke loft een terras en is het wooncomplex uitgerust met parking en kelders. Het prijskaartje voor een loft in dit buitengewone complex schommelt tussen de 228.000 en 420.000 euro.

De restauratiewerken lopen ten einde en de eerste kopers bieden zich reeds aan. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u