Oostduinkerke : ideale uitvalsbasis voor de meerwaardezoeker

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
21 juni 2021

Oostduinkerke is een rustige badplaats tussen De Panne en Nieuwpoort. De gemeente noemt zichzelf de ideale uitvalsbasis voor de meerwaardezoeker en daar is geen woord van gelogen. Wie het massatoerisme wil ontwijken en zich liever nestelt in weldadige rust, vindt in deze sfeervolle en charmante kustgemeente met zijn brede strand wat hij of zij zoekt.

Dat geldt uiteraard niet enkel voor dagjestoeristen, maar even goed voor de vaste bewoners en tweede verblijvers.  Geen wonder dus dat Oostduinkerke net als zijn deelgemeentes Koksijde en Sint-Idesbald behoorlijk wat kandidaten aantrekt om er een huis of appartement op de kop te tikken. Er is in het aanbod keuze genoeg en ook bij de nieuwbouwprojecten valt op dat de ontwikkelaars zowel met praktisch comfort als met grote luxe mikken op het creëren van een echt thuisgevoel.

Werelderfgoed binnen en buiten

Oostduinkerke is de enige plek ter wereld waar garnalen nog worden gevangen op de manier waarop dat ook al in de vijftiende eeuw werd gedaan: door met Brabantse trekpaarden langs de branding te lopen en de garnalen te vangen in sleepnetten. In die netten zorgt een houten balk immers voor trillingen die de garnalen omhoog doen springen zodat ze in de netten terecht komen. Dit schouwspel is zo authentiek dat het zonder aarzelen is opgenomen in de lijst van het Unesco werelderfgoed. Maar niet alleen buiten heeft Oostduinkerke de bezoekers en bewoners unieke belevenissen te bieden. Zo herbergt deelgemeente Sint-Idesbald het Paul Delvauxmuseum met de grootste collectie werken van deze internationaal vermaarde schilder, die van een unieke combinatie van treinen en vrouwelijk naakt zijn handelsmerk maakte. Aquarellen, tekeningen en schetsboeken van zijn hand zorgen in dit museum permanent voor openvallende monden van verwondering en verbazing. Ook het Navigo Visserijmuseum is één van de onbetwistbare parels van Oostduinkerke. Via een boeiende wandeling doorheen de Vlaamse visserijgeschiedenis ontdekken bezoekers er de unieke banden tussen mens en zee en kunnen ze een blik achter de schermen werpen van de nostalgische wereld van de hierboven al genoemde garnaalvissers, maar ook van de traditionele Vlaamse vissersfamilies en de heroïsche IJslandvaarders.  En daarmee is nog lang niet alles gezegd want ook het abdijmuseum Ten Duinen, het natuurhistorisch biologiemuseum MuseOs, het duingebied Ter Yde en de Hoge Blekker zorgen in Oostduinkerke voor unieke beleving. De vergelijking met televisiezenders mag dan enigszins vergezocht zijn, maar we zouden Oostduinkerke door de focus op de meerwaardezoeker dus best kunnen vergelijken met Canvas : het aanbod aan de bewoners is van hoogstaande kwaliteit.

Veel dynamiek voor jong en oud

Oostuinkerke

Net als andere kustplaatsen heeft ook Oostduinkerke de jongste jaren niet stil gezeten. Er is geïnvesteerd in nieuwe dijken, een modern openbaar vervoer, heel wat bijkomende fietspaden en vernieuwde infrastructuur en pleinen. Dat de kustplaatsen zich zouden vastklampen aan een soort vergane nostalgie is een fabeltje dat gelukkig steeds minder wordt gehoord en dat echt definitief naar de prullenmand mag worden verwezen. En ook in Oostduinkerke is er sprake van een belangrijke dynamiek die jong en oud er zich thuis doet voelen.  De vele strandbars zorgen ook hier voor een trendy en hippe setting, waardoor Oostduinkerke ook wel eens het Knokke van de westkust wordt genoemd.  

Waar de meeuwen schreeuwen

Naast alle hoger genoemde attractiepolen blijven de zee en het strand zelf natuurlijk ook een enorme waarde hebben op zich. Voor een dagje zonnen, wandelen, mijmeren of gewoon de batterijen opladen is ook Oostduinkerke de ideale plaats. Het zorgt ervoor dat wie hier zijn thuis vindt, hetzij als vaste verblijfplaats, hetzij met een tweede verblijf, onvermijdelijk met stip stijgt op de gelukshitparade. In zijn ietwat vergeten lied Noordzeestrand  bezingt Rocco Granata dat gevoel op meesterlijke wijze: Waar het lied der branding ruist bij nacht, waar ‘t vertrouwde huisje altijd op mij wacht, waar de meeuwen schreeuwen, boven het golfgedruis, daar ben ik gekomen, daar voel ik me thuis. Wellicht heeft ook Gert Verhulst aan dit lied gedacht toen hij in Oostduinkerke zijn droomvilla vond. Het gevoel te kunnen ontwaken, het raam open te zetten en daar de zilte zeelucht door naar binnen te laten waaien is inderdaad met weinig andere dingen te vergelijken. Als dit dan nog kan in een villa met de standing van deze van de Studio-100 baas, die ook het decor vormde van de realityreeks die aan zijn familie was gewijd, is dat natuurlijk helemaal het neusje van de zalm. 

Prachtige nieuwbouwprojecten

Greens project - Oostduinkerke

Maar in het vastgoedaanbod in Oostduinkerke is meer te vinden dan droomvilla’s die enkel spek naar de bek zijn van de rich and famous. Potentiële kopers vinden momenteel alleszins hun gading in diverse tot de verbeelding sprekende nieuwbouwprojecten. Zo biedt Ypsilon Construct met The Greens aan de Nieuwpoortsteenweg een weldoordachte woonbuurt aan met een mix van 16 appartementen en 8 woningen. Aan de Doornlaan, op 150 meter van het strand en de surfclub Windkind, pakt Immo François uit met de luxeresidentie Mare Dunes, met 12 appartementen van 100 tot 135 vierkante meter die allemaal over een zuidgericht terras beschikken. En in het midden van de duinen in deelgemeente Koksijde ontwierp projectontwikkelaar Ghelamco met East Dune een uniek project. Het omvat vijf aparte gebouwen in onovertroffen Normandische bouwstijl. De appartementen combineren een rustieke sfeer met een royale luxe en een punctuele kwaliteit. Elegante daken en ambachtelijk schrijnwerk zetten de toon. De architecten voerden bovendien een grondige studie uit van de omgeving zodat elk raam en elk terras uitkijkt op de natuur. Zo kunnen de bewoners maximaal genieten van de seizoenen. Het zicht op de omliggende natuur is tijdens elk seizoen gewoon overweldigend. Via de mooi aangelegde binnentuinen kunnen bewoners ook rechtstreeks door de duinen naar het strand wandelen. Zoals we al zeiden: de woorden Oostduinkerke en meerwaardezoeker vormen een perfecte tandem.

Geert Degrande 

Dit artikel delen

Suggesties voor u